Η Γερμανία χρηματοδοτεί με € 1 δισ. τρεις κοινοπραξίες παραγωγής μπαταριών

Η Γερμανία χρηματοδοτεί με € 1 δισ. τρεις κοινοπραξίες παραγωγής μπαταριών

Στόχος η σταδιακή απεξάρτηση από τους ασιάτες προμηθευτές.

Η Γερμανία θα υποστηρίξει τρεις κοινοπραξίες κατασκευής μπαταριών με μια χρηματοδότηση ύψους € 1 δισ. με στόχο να μειώσει την εξάρτηση των αυτοκινητοβιομηχανιών από τους αντίστοιχους ασιάτες προμηθευτές.

Η εξασφάλιση μιας περιφερειακής αλυσίδας εφοδιασμού για ηλεκτρικά οχήματα θα βοηθήσει τη Γερμανία να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

Θα ενισχύσει επίσης την ικανότητα των αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης και των κατασκευαστών μπαταριών να ανταγωνίζονται με τους ασιάτες κατασκευαστές όπως η CATL,η LG Chem και η Samsung.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο που μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης όχι μόνο μίας κοινοπραξία μπαταριών αλλά πιθανώς τριών»  είχε πει πέρυσι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier. Το Υπουργείο Οικονομίας θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα τα απαραίτητα έγγραφα κρατικών ενισχύσεων μόλις ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής του, ανέφερε ο Altmaier, ωστόσο αρνήθηκε να κατονομάσει τις εταιρείες που έχουν τις περισσότερες  πιθανότητες να απορροφήσουν τα ειδικά αυτά κονδύλια.

Η Volkswagen και η BMW, η γερμανική Varta και η σουηδική Northvolt είναι μεταξύ των περισσότερων από 30 εταιρειών που έχουν υποβάλει αίτηση για κρατική χρηματοδότηση από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει κρατικές ενισχύσεις υπό ορισμένους όρους σύμφωνα με τους κανόνες της για σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI).

Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Ενέργειας Maros Sefcovic και η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager υπέγραψαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία για την παραγωγή μπαταριών από ευρωπαϊκούς ομίλους.

Η Northvolt υπέβαλε δύο αιτήσεις για γερμανική χρηματοδότηση, μία για τη δημιουργία του δεύτερου gigafactory της στη Γερμανία μετά από αυτό στη Σουηδία και άλλη για να χρηματοδοτήσει το ερευνητικό έργο από κοινού με τη Volkswagen. Η Northvolt και η Volkswagen δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια κοινοπραξία για την κατασκευή μιας μονάδας μπαταριών σε Salzgitter της Γερμανίας, αλλά δεν διευκρίνισαν πώς θα χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δίσταζαν εδώ και χρόνια να δημιουργήσουν τις δικές τους μονάδες παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό αύξησε τις τιμές των ασιατικών εταιρειών προς ευρωπαίους πελάτες. Οι αυστηρότεροι όμως ευρωπαϊκοί κανόνες εκπομπών ρύπων και η μετατόπιση των προτιμήσεων των καταναλωτών προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αλλάξει δραματικά το τοπίο.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube