Η ενεργητική τετραδιεύθυνση του Tesla Cybertruck [video]

Η ενεργητική τετραδιεύθυνση του Tesla Cybertruck [video]

Σε ένα video που πιθανά έχει τραβηχτεί εντός του gigafactory της Tesla στο Τέξας βλέπουμε τη δυνατότητα του Cybertruck να περιστρέφει τους πίσω τροχούς του.

Το Tesla Cybertruck, εάν όλα πάνε καλά, αναμένεται να περάσει σε περιορισμένη παραγωγή το φετινό καλοκαίρι. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι κατά πόσο το συγκεκριμένο video είναι προϊόν μάρκετινγκ ή όντως κάποια διαρροή από υπάλληλο της φίρμας. Αυτό βέβαια μικρή σημασία έχει, αφού στην προκειμένη περίπτωση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους πίσω τροχούς του αυτοκινήτου. 

Η ευκρίνεια του video δεν είναι ιδιαίτερα καλή, γίνεται όμως εμφανής η αλλαγή της γωνίας τους κατά το διαμήκη άξονα, όταν το αυτοκίνητο στρίβει. Έτσι επιβεβαιώνεται το χαρακτηριστικό της ενεργητικής τετραδιεύθυνσης που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Elon Musk, το 2001. «Προσθέτουμε περιστροφή των πίσω τροχών, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί κλειστές στροφές και ελιγμούς με υψηλή ευελιξία».

Ακόμα δεν γνωρίζουμε σε πόσες μοίρες μπορούν να περιστραφούν οι πίσω τροχοί, ούτε επίσης τον κύκλο στροφής του αυτοκινήτου. Από το video φαίνεται πως το χαρακτηριστικό αυτό βοηθάει μεν αλλά δεν πρόκειται να σε αφήσει με το στόμα ανοικτό, όπως κάνει για παράδειγμα η αντίστοιχη λειτουργία του ηλεκτρικού Hummer

Τα συμβατικά συστήματα ενεργητικής τετραδιεύθυνσης είναι σε θέση να στρίβουν και από τις δύο πλευρές τους τροχούς, ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος και το τόξο της καμπύλης. Σε χαμηλές ταχύτητες στρίβουν τους πίσω τροχούς αντίθετα από τους μπροστινούς, ώστε να περιορίσουν την ακτίνα της στροφής. Σε υψηλότερες ταχύτητες πάλι στρίβουν προς την ίδια κατεύθυνση αλλά σε πολύ μικρότερη γωνία, ώστε να αναβαθμίσουν την ευστάθεια. 

 

 

Αναφορικά με το Tesla Cybertruck, πολλοί πιστεύουν πως θα διαθέτει κάποιον άσσο στο μανίκι του, στο κομμάτι της κίνησης. Πιθανά κάποιες ιδιαίτερες ρυθμίσεις off road που θα ευνοούνται από τον έλεγχο της ροπής και της κλίσης σε κάθε τροχό. Αυτό είναι κάτι που θα αποκαλυφθεί τους επόμενους μήνες, όσο πλησιάζει η ώρα του λανσαρίσματος. 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube