Η διαφήμιση του VW Golf που κατηγορήθηκε για ρατσισμό [video]

Η διαφήμιση του VW Golf που κατηγορήθηκε για ρατσισμό [video]

Η Volkswagen κατέβασε το σποτ και ζήτησε συγγνώμη μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προβολή του.

Μια νέα διαφήμιση του Volkswagen Golf στο Instagram προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του κοινού που την χαρακτήρισε ρατσιστική, αναγκάζοντας τη γερμανική εταιρεία να την κατεβάσει και να απολογηθεί δημόσια.

Το σποτ των 10 δευτερολέπτων που εμφανίστηκε την Τρίτη στο story της Volkswagen, παρουσιάζει το χέρι μιας γιγαντιαίας γυναίκας να διώχνει με άκομψο τρόπο έναν έγχρωμο περαστικό μακριά από το παρκαρισμένο VW Golf R Line το οποίο βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Εκτός από το σενάριο της διαφήμισης, το ρατσιστικό της ύφος είναι ακόμα πιο έκδηλο σε μικρές λεπτομέρειες που δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους θεατές. Το κατάστημα στο οποίο καταλήγει ο νεαρός μετά από χτύπημα του χεριού έχει την επιγραφή "Petit Colon" που φέρνει στο μυαλό τις γερμανικές αποικίες στην Αφρική. Επίσης, ο τρόπος που εμφανίζονται τα γράμματα "Der neue Golf" (Το νέο Golf) αφήνει να σχηματιστεί η λέξη "Νέγρος". Τέλος, η χειρονομία που κάνει το γιγάντιο χέρι μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί ως το σύμβολο της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Η απάντηση της Volkswagen ήταν άμεση, λέγοντας πως η προέλευση των ανθρώπων που απεικονίζονται δεν έγινε εσκεμμένα, και πως σαν εταιρεία είναι αντίθετη σε όλες τις μορφές ρατσισμού, ξενοφοβίας και διακρίσεων. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής φίρμας δήλωσε έκπληκτος και σοκαρισμένος που το Instagram story τους παρεξηγήθηκε με αυτό τον τρόπο, ανακοινώνοντας παράλληλα πως δεν θα συνεχιστεί η προβολή του.

Την επόμενη μέρα και μετά από την έκταση που πήρε το θέμα, η στάση της Volkswagen άλλαξε. Στη νέα της ανακοίνωση, η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη από το κοινό και δεσμεύθηκε να διερευνήσει εσωτερικά τη διαδικασία δημιουργίας και αξιολόγησης της διαφήμισης: «Καταλαβαίνουμε απόλυτα την απέχθεια και τον θυμό που προκάλεσε η διαφήμιση. Δεν υπάρχει αμφιβολία, το βίντεο είναι λάθος και ακόμψο. Διαχωρίζουμε αυστηρά τη θέση μας σε σχέση με αυτά που απεικονίζει και ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη.»

[Πηγή: thelocal.de, Carscoops]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube