Η Dacia «έσπασε» το φράγμα των 10 εκατομμυρίων αυτοκινήτων

Η Dacia «έσπασε» το φράγμα των 10 εκατομμυρίων αυτοκινήτων

Η Dacia γιορτάζει ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της, καθώς από το 1968 έως σήμερα η συνολική της παραγωγή ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Η Dacia γεννήθηκε και δραστηριοποιήθηκε σε μια δύσκολη εποχή για την Ανατολική Ευρώπη. Κατάφερε όμως να επιβιώσει και εκμεταλλευόμενη την αυξανόμενη ανάγκη για προσιτά και αξιόπιστα αυτοκίνητα, τα τελευταία χρόνια αύξησε σημαντικά το μερίδιό της στην αγορά και συγκαταλέγεται πλέον στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Το τελευταίο σημαντικό ορόσημο που πέτυχε η Dacia είναι πως κατάφερε σπάσει το φράγμα των 10 εκατομμυρίων αυτοκινήτων σε παραγωγή από το 1968, οπότε και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία. 

Χαρακτηριστικό της εκρηκτικής ανάπτυξής της τα τελευταία χρόνια είναι πως για να φτάσει το 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα η Dacia χρειάστηκε 17 χρόνια και άλλα 13 για να ξεπεράσει η παραγωγή της τα 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Dacia

Θυμίζουμε ότι το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκεύασε η ρουμάνικη εταιρία ήταν το Dacia 1100, η παραγωγή του οποίου είχε ξεκινήσει στις 20 Αυγούστου του 1968, με το πρώτο αυτοκίνητο να παραδίδεται στον Nicolae Ceauşescu. Ο αστικός μύθος βέβαια θέλει τον τότε πρόεδρο της Ρουμανίας να παραλαμβάνει τελικά το 75ο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε και αυτό για να αποφευχθεί η εμφάνιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να παρουσίαζαν τα πρώτα αυτοκίνητα. 

Όσον αφορά το μοντέλο, το 1100 ήταν ένα μικρό για την εποχή αυτοκίνητο με πίσω κίνηση και τον κινητήρα τοποθετημένο επίσης πίσω. Ο τελευταίος απέδιδε 46 ίππους και του επέτρεπε να πιάσει τα 138 km/h. Ήταν 4θυρο και το μήκος του δεν ξεπερνούσε τα 4 m, ενώ το πλάτος και το ύψος του ήταν μικρότερο από το 1,5 m. Παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1971. 

Το 1999 η Renault εξαγόρασε το 51% των μετοχών της Dacia και ξεκίνησε η νέα εποχή για την ρουμανική φίρμα που την οδήγησε στις επιτυχίες του σήμερα.

Επιστρέφοντας στο νέο ορόσημο, αυτό σημειώθηκε στις 20 Απριλίου όταν ένα Dacia Duster σε γκρι χρώμα βγήκε από την γραμμή παραγωγής και έγινε το 10.000.000ό αυτοκίνητο που κατασκεύασε η ρουμάνικη εταιρία. Το συγκεκριμένο Duster βγήκε από την γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στο Mioveni.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube