Η άδεια αυτοκινήτου στη Σιγκαπούρη κοστίζει 100.000+ ευρώ

Η άδεια αυτοκινήτου στη Σιγκαπούρη κοστίζει 100.000+ ευρώ

Το οξύμωρο είναι ότι το παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνει το αυτοκίνητο κι ότι λήγει σε μόλις 10 χρόνια.

Σιγκαπούρη

Για να έχεις το δικαιώμα να αγοράσεις οποιοδήποτε αυτοκίνητο στη Σιγκαπούρη, πρέπει πρώτα να πληρώσεις πάνω από 100.000 ευρώ για την απαιτούμενη άδεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αξία του συγκεκριμένου πιστοποιητικού δεν περιλαμβάνεται το αυτοκίνητο. Η τιμή του ήταν ανέκαθεν ανεβασμένη, αλλά μετά την πανδημία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Πλέον το να έχεις αυτοκίνητο στη Σιγκαπούρη κοστίζει 106.000 $ (οριακά πάνω από €100.000).

Πάντα η ιδιοκτησία οχήματος στη Σιγκαπούρη ήταν ακριβή υπόθεση, απλά πλέον υπερτετραπλασιάστηκε: 100 χιλιάρικα πριν ακόμα αγοράσεις το αυτοκίνητο! 

Η ασιατική χώρα διαθέτει ένα 10ετές σύστημα «πιστοποιητικού δικαιώματος» (COE), που εισήχθη το 1990 για τον έλεγχο του αριθμού των οχημάτων. Με έκταση περίπου πέντε φορές μικρότερη από τον νομό Αττικής και 5,9 εκατομμύρια κατοίκους, η κυβέρνηση προσφεύγει σε μέτρα αποθάρρυνσης του πληθυσμού από την ιδιοκτησία αυτοκινήτου.

Σιγκαπούρη

Η τιμή δεν είναι σταθερή αλλά υπόκειται σε δημοπρασία. Χτες σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, με το COE για ένα μεγάλο αυτοκίνητο να υπερτετραπλασιάζεται σε σχέση με το 2020. Η παραπάνω διαδικασία έχει καταστήσει τη νησιωτική χώρα ως το πιο ακριβό κράτος στον κόσμο στην αγορά αυτοκινήτου.

Συμπεριλαμβανομένου του COE, των τελών εγγραφής και των φόρων, ένα βασικό Toyota Camry Hybrid κοστίζει επί του παρόντος 183.000 δολάρια στη Σιγκαπούρη, σε σύγκριση με 28.855 στις ΗΠΑ.

Σιγκαπούρη

Το 2020, όταν οδηγούσαν λιγότεροι άνθρωποι, η τιμή των COE έπεσε κάτω από τα €30.000. Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά τον COVID-19 οδήγησε σε περισσότερες αγορές αυτοκινήτων, ενώ πιο πολλοί πλέον δεν επιθυμούν να συνωστίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Καθώς όμως ο συνολικός αριθμός οχημάτων στον δρόμο είναι σταθερός και περιορίζεται σε περίπου 950.000, τα νέα διαθέσιμα COE γίνονται ανάρπαστα.

Επειδή τα νούμερα ζαλίζουν, έχετε υπόψη σας ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά νοικοκυριό στη Σιγκαπούρη είναι €115.000. Ακόμα κι έτσι, η εξωφρενική τιμή των COE καθιστά το αυτοκίνητο άπιαστο όνειρο για τη μεσαία τάξη. Γιατί ακόμα κι αν κάποιος αποφασίσει να το αγοράσει φέτος, θα πρέπει να το ξαναπληρώσει σε 10 χρόνια.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube