Highway με επαγωγική φόρτιση «made in Norway» στις ΗΠΑ [video]

Highway με επαγωγική φόρτιση «made in Norway» στις ΗΠΑ [video]

Η Florida μόλις επιδότησε μια νορβηγική εταιρεία για την κατασκευή ενός τμήματος αυτοκινητόδρομου για τη επαγωγική φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Highway με επαγωγική φόρτιση «made in Norway» στις ΗΠΑ

Ένας δρόμος που μετατρέπεται σε ζώνη για επαγωγική φόρτιση δεν κάνει πρεμιέρα σήμερα. Παρόμοιο πρότζεκτ έχει πρωτοείδαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017. 

Το 2021, ο Όμιλος Stellantis εγκαινίασε μια ζώνη αντίστοιχης φόρτισης με μήκος άνω του ενός χιλιομέτρου στην Ιταλία. Και ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο και μια γερμανική νεοσύστατη εταιρεία ξεκίνησαν συνεργάζονται για την ανάπτυξη μιας μαγνητικής διαδρομής με τον ίδιο στόχο. 

Δημόσια επιδότηση $13,6 εκατ. δολαρίων ή €12,3 εκατ. πήρε από την Πολιτεία της Florida η νορβηγική εταιρεία ENRX. ειδική στην ηλεκτροκίνηση και στην επαγωγική φόρτιση

Αλλά αυτή τη φορά, είναι η Πολιτεία της Φλόριντα που έρχεται να χρηματοδοτήσει μια νορβηγική εταιρεία, την ENRX, για να δημιουργήσει και να δοκιμάσει ένα τμήμα αυτοκινητόδρομου μήκους ενός μιλίου για την επαγωγική φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, η ιδέα ενός δρόμου ικανού να επαναφορτίζει επαγωγικά τα ηλεκτρικά οχήματα ενώ αυτά κινούνται δεν είναι καινούργια. Αποτελεί ήδη αντικείμενο διαφόρων πειραμάτων στην Ευρώπη, περιλαμβανομένου τουλάχιστον ενός που στέφθηκε με επιτυχία για τον Όμιλο Stellantis στην Ιταλία.

Ένα από αυτά τα πρότζεκτ περιλαμβάνει ακόμη το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Purdue στην Indianapolis σε συνεργασία με τη γερμανική start-up, Magment. Παρόλα αυτά, καμία πρωτοβουλία δεν είχε ακόμη ξεκινήσει σε αμερικανικό έδαφος. Κάτι που συμβαίνει τώρα… Στη Florida. Πολιτεία που χορήγησε με δημόσια επιδότηση 13,6 εκατομμυρίων δολαρίων ή €12,3 εκατ. τη νορβηγική εταιρεία ENRX, η οποία ειδικεύεται στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Highway με επαγωγική φόρτιση «made in Norway» στις ΗΠΑ

Από πρώτη άποψη, η ENRX θα είναι υπεύθυνη για την παροχή ενός συστήματος για επαγωγική φόρτιση ενσωματωμένο σε μια λωρίδα κυκλοφορίας και ικανό να φορτίζει με ισχύ έως και 200 kW οποιοδήποτε όχημα είναι εξοπλισμένο με κατάλληλη υποδοχή φόρτισης. Για αυτήν τη δοκιμαστική φάση, ένα τμήμα μήκους ενός μιλίου ή 1,6 km, που βρίσκεται στη νέα State Route 516 -ένας τυπικός αμερικανικός Highway κοντά στο Orlando- θα εξοπλιστεί με τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την ENRX.

Εάν αυτός ο τύπος φόρτισης είναι ήδη δυνατός (δείτε το παράδειγμα του Ομίλου Stellantis στην Ιταλία), ο στόχος θα είναι να δούμε σε ποιο βαθμό η τεχνολογία μπορεί να μακροημερεύσει και να αποδειχτεί ευέλικτη στη χρήση. Και λέμε «ευέλικτη», καθώς θα πρέπει να συνεργαστεί με διαφορετικούς τύπους μπαταριών, αλλά και τεχνολογίες μπαταριών που θα εξοπλίσουν τις επόμενες γενιές ηλεκτρικών οχημάτων.

Τέλος, το πείραμα θα πρέπει να καταστήσει δυνατή τη βελτίωση της λειτουργίας αυτής της ίδιας της επαγωγικής φόρτισης, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική. Τόσο για κινούμενα όσο και για σταματημένα οχήματα και βέβαια ανεξάρτητα από το ύψος του πατώματος κάθε μοντέλου.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube