Το Half-Track Fox ξαναζωντανεύει ύστερα από 60 χρόνια

Το Half-Track Fox ξαναζωντανεύει ύστερα από 60 χρόνια

Ύστερα από 60 χρόνια ξαναζωντανεύει το ερπυστριοφόρο με τέσσερις άξονες VW Τ1 που ακούει στο όνομα Half-Track Fox.

Εξήντα χρόνια πίσω, το 1962, ένα VW T1 - Typ 2 (παλιότερα οι τρεις πρώτες γενιές ονομάζονταν Typ 2, με το Typ 1 να είναι ο Σκαραβαίος, με την τέταρτη γενιά το 1990 να ονομάζεται Transporter) βγήκε από την γραμμή παραγωγής της VW στο Ανόβερο και έφτασε στα χέρια του αγοραστή του στη Βιέννη. Ωστόσο, ο Aυστριακός μηχανικός ονόματι Kurt Kretzner που το απέκτησε, αποφάσισε να το μετατρέψει αμέσως σε ένα τέρας των βουνών και των λόγγων. Έτσι, ύστερα από τέσσερα χρόνια δουλειάς δημιουργήθηκε το Half-Track Fox.

Τον Μάρτιο του 1956, το πρώτο VW T1 - Typ 2 βγήκε από το εργοστάσιο του Hannover-Stöcken. Έξι χρόνια αργότερα, το κομμάτι που μετετράπηκε στο  Half-Track Fox.

Ως αποτέλεσμα των μετατροπών, το T1 απέκτησε τέσσερις άξονες. Οι δύο εμπρός στρίβουν το όχημα και πατούν σε τροχούς 14". Όμως, τη διαφορά κάνουν οι δύο πίσω άξονες, οι τροχοί των οποίων κινούν ερπύστριες. Κάπως έτσι, έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο ικανά Typ 2 εκτός δρόμου. Παράλληλα, οι τέσσερις άξονες του προσφέρουν κύκλο στροφής μόλις 10 m.

Half-Track Fox

Σύμφωνα με τον Kretzner, το Half-Track Fox κατασκευάστηκε ως ένα πολύτιμο εργαλείο για γιατρούς, κυνηγούς, δασοφύλακες, εργαζόμενους σε χιονοδρομικά κέντρα και οποιονδήποτε άλλον η δουλειά του απαιτεί πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές.

Βέβαια, ο Αυστριακός ομολόγησε επίσης ότι ένας άλλος λόγος που τον οδήγησε στην κατασκευή αυτού του μοναδικού T1 είναι ότι «δεν έβρισκα τον αυτοκίνητο των ονείρων μου και για αυτό αποφάσισα να το φτιάξω μόνος μου».

Στην καρδιά του Half-Track Fox βρίσκεται ένας κινητήρας 1.2 lt απόδοσης 34 PS με την τελική του να φτάνει τα 35 km/h.

Half-Track Fox

Ύστερα από την κατασκευή του από τον Kretzner, το αυτοκίνητο κατέληξε μετά από πολλά χρόνια στο μουσείο της Porsche στο Gmünd της Αυστρίας. Έπειτα αποκτήθηκε από το αυτοκινητικό κλαμπ Bullikartei e.V, το οποίο ξεκίνησε την διαδικασία αποκατάστασής του το 2005 χωρίς επιτυχία. Το 2018 το Half-Track Fox αγοράστηκε από τη Volkswagen Commercial Vehicles η οποία αμέσως ξεκίνησε την αποκατάσταση, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι μόλις ένα Half-Track Fox υπάρχει στον κόσμο, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι ο Kretzner κατασκεύασε και δεύτερο κομμάτι, του οποίου η τύχη αγνοείται. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube