H Volkswagen δηλώνει ένοχη για το dieselgate σε αμερικανικό δικαστήριο

H Volkswagen δηλώνει ένοχη για το dieselgate σε αμερικανικό δικαστήριο

Ένοχη για τρεις κακουργηματικές πράξεις δήλωσε η Volkswagen κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που έγινε χθες στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η VW συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο που ανέρχεται στα 4,3 δισ. δολάρια.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου είναι πλέον και επισήμως ένας καταδικασμένος εγκληματίας στις ΗΠΑ, αλλά η ανακοίνωση της ποινής θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.

Το Volkswagen Group δήλωσε ένοχο για τρεις κακουργηματικές πράξεις, στην ακρόαση που έγινε στο Περιφερειακό Δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή, αλλά με συμφωνία συμβιβασμού. Πιο συγκεκριμένα η Volkswagen δήλωσε ένοχη για τις κατηγορίες της συνομωσίας, της παρακώλυσης της δικαιοσύνης και της εισαγωγής στις ΗΠΑ προϊόντων με πλαστά έγγραφα.

Η αποδοχή της ενοχής και ο συμβιβασμός που έγινε δεκτός από τον Περιφερειακό Δικαστή Sean Cox επικαθορίζει τις αξιώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των τελωνειακών αρχών των ΗΠΑ, για την εισαγωγή περίπου 590.000 ντίζελ οχημάτων, τα οποία παραβίαζαν τους κανονισμούς εκπομπών καυσαερίων της χώρας.

Ωστόσο ο Δικαστής είπε στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, που κράτησε 70 περίπου λεπτά ότι θέλει περισσότερο χρόνο για να σκεφτεί τη συμφωνία, η οποία ανέρχεται σε 4,3 δισεκατομμύρια δολλάρια που θα πληρώσει η Volkswagen σε πρόστιμα και άλλες ενέργειες, δεδόμενης της «πολύ σοβαρής φύσης των εγλημάτων».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Dieselgate: Οι ιδιοκτήτες VW στις ΗΠΑ τα επιστρέφουν γυμνά 


Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που η γερμανική εταιρεία δήλωσε ένοχη για κακουργηματική ενέργεια σε οποιοδήποτε δικαστήριο του κόσμου, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Volkswagen στο Πρακτορείο Reuters. Η συμφωνία συμβιβασμού είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά τον Ιανουάριο. Εκτός από το πρόστιμο των 4,3 δις δολαρίων που θα πληρώσει, η Volkswagen είναι επίσης υποχρεωμένη σε συνέχιση της πλήρους και απόλυτης συνεργασίας με τους ερευνητές των Ομοσπονδιακών και Πολιτειακών αρχών των ΗΠΑ. Επίσης προβλέπεται να υπαχθεί στον έλεγχο ενός ανεξάρτητου ελεγκτικού γραφείου για τρία τουλάχιστον χρόνια και σε μία σειρά ακόμα περιορισμών, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση του νόμου από τη γερμανική εταιρεία και στο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ VW: Κέρδη και ζημίες για το 2016 στη σκιά του dieselgate


Ο δικαστής Cox είπε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του επί του συμβιβασμού στις 21 Απριλίου. Να σημειώσουμε εδώ πως αν η Volkswagen δεν δεχόταν τον συμβιβασμό θα αντιμετώπιζε πρόστιμα που εκτιμώνται από τα 17 έως και τα 34 δις δολάρια.

Σε δήλωση που απηύθυνε προς τον Τύπο η εταιρεία ανέφερε τα εξής: «Η Volkswagen λυπάται βαθύτατα για τις συμπεριφορές της που οδήγησαν στο σκάνδαλο του ντίζελ. Οι συμφωνίες που έγιναν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες αντιβαίνουν τις αξίες και τις αρχές της Volkswagen» Και η ανακοίνωση συνεχίζει «Η Volkswagen δεν είναι σήμερα η εταιρεία που ήταν πριν από 18 μήνες. Οι αλλαγές που γίνονται έκτοτε είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία της εταιρείας. Κάναμε πολλά βήματα ώστε να ενδυναμώσουμε τη λογοδοσία μας, να αυξήσουμε τη διαφάνεια και να αλλάξουμε την εταιρική μας κουλτούρα».
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube