H Τουρκία πιέζει την Tesla για εργοστάσιο

H Τουρκία πιέζει την Tesla για εργοστάσιο

Ασφυκτικές φαίνεται πως είναι οι πιέσεις της τουρκικής πλευράς προς τον Elon Musk για την κατασκευή του επόμενου Gigafactory της Tesla στην Τουρκία.

Tesla Gigafactory Turkey

Η απόφαση της Tesla για κατασκευή νέου εργοστασίου στην Ευρώπη για να εδραιώσει την παρουσία της στην Γηραιά Ήπειρο είναι ειλημμένη, με την Τουρκία να έχει εκφράσει το τεράστιο ενδιαφέρον της.

Η γειτονική χώρα έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα προς τον Elon Musk, παρουσιάζοντάς του την πρότασή της αναφορικά με την ανέγερση του εργοστασίου του γίγαντα της ηλεκτροκίνησης.

Το κάλεσμα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Tesla. Έκτοτε το ζήτημα «πάγωσε» αλλά όπως φαίνεται η τουρκική πλευρά συνέχισε να δουλεύει αυτό το πρότζεκτ στο μυαλό της. Πριν λίγες ημέρες απεστάλη νέο προσκλητήριο στον Elon Musk, αυτή τη φορά δια στόματος του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της επαρχίας Σαγγάριου, Akgün Altuğ.

Η Τουρκία, θέλοντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Tesla υπενθυμίζει την άκρως επιτυχημένη επένδυση της Toyota στην επαρχία του Σαγγάριου

Tesla China Gigafactory

Θέλοντας να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την πρότασή του, υπενθύμισε ότι η επαρχία του Σαγγάριου και οι γύρω πόλεις είναι ιδιαίτερα δυνατές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τον Altuğ να δίνει το παράδειγμα της Toyota που επένδυσε στην περιοχή το 1994 και μέχρι σήμερα έχει αφήσει στην τουρκική οικονομία περί τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

 

Εστίασε δε στα γεωλογικά πλεονεκτήματα της επαρχίας του Σαγγάριου, αναφέροντας ότι ο αυτοκινητόδρομος του Βόρειου Μαρμαρά διέρχεται από το κέντρο της πόλης, ενώ τα εμπορεύματα μπορούν να μεταφερθούν εύκολα στο λιμάνι Karasu στη Μαύρη Θάλασσα.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας, η οποία επιθυμεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εξηλεκτρισμένο μετασχηματισμό της αυτοκίνησης. Άλλωστε το πρώτο εγχώριο, αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με την ονομασία Togg T10X, να σπάει τα ταμεία με δεκάδες ταξινομήσεις.

Togg t10x

Θυμίζουμε πως ο όχι και τόσο μακροχρόνιος στόχος της Togg είναι να φτάσει την παραγωγή ενός εκατομμυρίου μονάδων, ενώ μέχρι το 2025 φιλοδοξεί να ξεκινήσει τις εξαγωγές της στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία με τις επενδύσεις της, τείνει να εξελιχθεί σε σημαντικό παίχτη της παγκόσμιας αυτοκινητικής σκηνής.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube