H Porsche Taycan Cross Turismo έφθασε σε υψόμετρο ρεκόρ!

H Porsche Taycan Cross Turismo έφθασε σε υψόμετρο ρεκόρ!

Η Porsche Taycan Cross Turismo ξεκίνησε 218 m κάτω από το επίπεδο της θάλασσας στην Κίνα και τελείωσε την ανάβασή της στα 5,3 km στην περιοχή του Θιβέτ.

Η Porsche Taycan Cross Turismo ξεκίνησε 213 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας στην Κίνα και τελείωσε την ανάβασή της στην περιοχή του Θιβέτ.

Η περιοχή του Θιβέτ στην Κεντρική Ασία φιλοξενεί μερικά από τα ψηλότερα βουνά στον κόσμο και η Porsche θέλησε να κατακτήσει ένα από αυτά. Δεν το επιχείρησε με κάποια Cayenne ή έστω με μια ψηλωμένη 911 Dakar, αλλά με μια αμιγώς ηλεκτρική Porche Taycan Cross Turismo που ύστερα από ένα δεκαήμερο ταξίδι έφθασε την κορυφή του βουνού Hongtu Daban, σε υψόμετρο 5,3 km.

Με το ταξίδι αυτό, η Porsche κατάφερε να σημειώσει ένα νέο Guinness World Record, καταγράφοντας  τη μεγαλύτερη διαφορά υψομέτρου που έχει διανύσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το πιο σημαντικό όμως σε αυτό το ρεκόρ δεν ήταν το υψόμετρο -το οποίο παραμένει εντυπωσιακό- αλλά το ίδιο το ταξίδι της ηλεκτρικής Porsche, που ξεκίνησε μερικά μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Porsche Taycan

Η εκκίνηση δόθηκε στην αποξηραμένη λίμνη Ayding, στην Ανατολική Κίνα, που θεωρείται το χαμηλότερο σημείο της Κίνας. Σύμφωνα λοιπόν με την Porsche, η ανάβαση της ξεκίνησε 218 m κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Ως αποτέλεσμα, η Taycan «σκαρφάλωσε» μια συνολική απόσταση σχεδόν 5,6 km από την αρχή του ταξιδιού της μέχρι το τέλος.   

Το ταξίδι βέβαια, κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν με τους συμμετέχοντες να τονίζουν πως κατά μήκος της διαδρομής πέρασαν και τις τέσσερις εποχές του χρόνου και αρκετούς μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Porsche Taycan

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που προέκυψε από την περιπέτεια, δείχνει την Taycan Cross Turismo να διασχίζει την ξερή λίμνη καθώς και αξιοθέατα όπως τα Tarim Poplar Forest, Tomur Grand Canyon κ.α.

Porsche Taycan

Στην ανακοίνωση της για το ρεκόρ υψομέτρου, η Porsche δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την αυτονομία ή την αποδοτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά έκανε ειδική μνεία στην αρχιτεκτονική 800V.

«Η διαδρομή από το Xinjiang προς το Θιβέτ χαρακτηρίζεται από απομονωμένες περιοχές που δοκιμάζουν τα όρια της επιβίωσης, με το ακραίο και ποικίλο καιρικό περιβάλλον να συνδυάζεται με πολύπλοκες και μεταβαλλόμενες εδαφικές και οδικές συνθήκες. Με πολλούς προβλέψιμους -και απρόβλεπτους- κινδύνους κατά μήκος της διαδρομής, αυτό το εντυπωσιακό ταξίδι δοκίμασε πλήρως τις ικανότητες εκτός δρόμου, την άνεση σε μεγάλες αποστάσεις και την αξιοπιστία της Taycan Cross Turismo. Η αποτελεσματικότητα φόρτισης της αρχιτεκτονικής 800V της Porsche αποδείχθηκε επίσης στις πλέον αντίξοες συνθήκες», ανέφερε η γερμανική εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Porsche Taycan

Όπως είναι κατανοητό, η διαδρομή δεν παρουσίασε μόνο γεωγραφικές προκλήσεις, αλλά και ένα περιβάλλον φόρτισης μακριά από το ιδανικό. Τα διάφορα σημεία φόρτισης DC και AC κατά μήκος της διαδρομής κυμαίνονται από 120 kW έως 22 kW. Χάρη στην αποδεδειγμένη αρχιτεκτονική 800V της Porsche, η Taycan Cross Turismo μπόρεσε να φορτίσει στο ανώτατο όριο της ισχύος αυτών των σημείων φόρτισης, μειώνοντας έτσι το συνολικό χρόνο φόρτισης.

Στα βουνά Kunlun και Tianshan υπάρχει ένα τμήμα 760 km απομονωμένου εδάφους, το οποίο τα αυτοκίνητα διασχίσανε σε τέσσερις ημέρες, με την ενέργεια να παρέχεται από το έξυπνο σύστημα διαχείρισης ενέργειας EnjoyElec, στο οποίο η Porsche Ventures έχει επενδύσει στρατηγικά.

Πέραν της ξαφνικής βροχής και του απρόβλεπτου χιονιού, τα αυτοκίνητα αντιμετώπισαν τέσσερις συνεχόμενες κορυφές με υψόμετρο πάνω από 4.900 m. Ακόμη και σε τόσο αντίξοες συνθήκες, το έξυπνο σύστημα θερμικής διαχείρισης εξασφάλισε τη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας των συστατικών του οχήματος και επέτρεψε στο Taycan να διατηρήσει υψηλό επίπεδο αποδοτικότητας φόρτισης.

 

Porsche Taycan

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube