node/43446

H Nissan γιορτάζει 35 χρόνια στο Sunderland με ένα ηλεκτρικό Bluebird

Η Nissan γιορτάζει 35 χρόνια κατασκευαστικής δραστηριότητας στο Sunderland της Βρετανίας, με το ειδικά μετασκευασμένο και αμιγώς ηλεκτρικό Bluebird, με τεχνολογία από το LEAF.

Σηματοδοτώντας τα 35 χρόνια στην κατασκευή οχημάτων στο εργοστάσιο του Sunderland, η Nissan προχώρησε σε μια πολύ ειδική μετατροπή του Nissan Bluebird, του πρώτου αυτοκινήτου που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του βρετανικού εργοστασίου, το 1986.

Ονομάζεται «Newbird» και είναι ένα μοναδικό πρωτότυπο αυτοκίνητο που τροφοδοτείται από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης ενός Nissan LEAF, του πρώτου EV μαζικής παραγωγής που ξεκίνησε την παγκόσμια τάση προς την ηλεκτροκίνηση. 

«Το Newbird αντιπροσωπεύει ό,τι πιο υπέροχο για το εργοστάσιό μας, καθώς γιορτάζουμε τα 35 χρόνια παραγωγής στο Sunderland. Έχουμε μια πλούσια κληρονομιά στην παραγωγή υπέροχων αυτοκινήτων, αρχής γενομένης από το πρώτο μοντέλο Bluebird και η φανταστική μας ομάδα τώρα πρωτοπορεί, καθώς οδηγούμε προς ένα συναρπαστικό εξηλεκτρισμένο, ουδέτερο από άνθρακα, μέλλον», δήλωσε ο Alan Johnson, αντιπρόεδρος παραγωγής στο εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland.

Το Nissan Bluebird τροποποιήθηκε εκτενώς για να ενσωματώσει το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του LEAF. Ο αρχικός κινητήρας βενζίνης και το κιβώτιο ταχυτήτων αφαιρέθηκαν και τοποθετήθηκε ένας ηλεκτροκινητήρας από LEAF, ένας μετατροπέας και μια μπαταρία 40 kWh, με τις μονάδες της μπαταρίας κατανεμημένες μεταξύ της θέσης του κινητήρα και του πορτμπαγκάζ, για βελτιστοποιημένη κατανομή βάρους.

Nissan

Έγιναν αναβαθμίσεις και τροποποιήσεις στα συστήματα υδραυλικού τιμονιού, πέδησης και θέρμανσης για να μπορούν να τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Τοποθετήθηκε επίσης ειδικά προσαρμοσμένη ανάρτηση, για να υποστηρίξει το πρόσθετο βάρος από τις συστοιχίες των μπαταριών. Ως ένα «νεύμα» στις ηλεκτρικές αναβαθμίσεις του αυτοκινήτου, το αυθεντικό σήμα της Nissan στο καπό, διαθέτει οπίσθιο φωτισμό LED.

Το αυτοκίνητο επαναφορτίζεται μέσω της αρχικής θύρας πλήρωσης καυσίμου, που πλέον παρέχει πρόσβαση στη θύρα φόρτισης. Η μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί με ισχύ έως και 6,6 kW και ο αρχικός πίνακας οργάνων του οδηγού έχει συνδεθεί στο σύστημα EV για να μπορεί ο μετρητής καυσίμου να δείχνει την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας.

Αν και δεν έχει έγκριση Τύπου, η αυτονομία του οχήματος από μία μόνο φόρτιση υπολογίζεται σε περίπου 210 km, με το 0-100 km/h να έρχεται σε λιγότερο από 15’’.

Για το εξωτερικό του οχήματος, η Nissan Design Europe, με έδρα το Λονδίνο, δημιούργησε ένα νέο γραφικό μοτίβο εμπνευσμένο από σχεδιαστικά στοιχεία της καταναλωτικής τεχνολογίας της δεκαετίας του 1980, σε συνδυασμό με την αισθητική του 21ου αιώνα.

Η επίβλεψη της μετατροπής του Newbird έγινε από την Kinghorn Electric Vehicles, μια οικογενειακή εταιρεία με έδρα το Durham της Βορειοανατολικής Αγγλίας, μόλις 24 km από το εργοστάσιο του Sunderland. Η Kinghorn EV ειδικεύεται στη μετατροπή κλασικών αυτοκινήτων σε πλήρως ηλεκτρικά χρησιμοποιώντας κινητήρες, μετατροπείς και μπαταρίες από μεταχειρισμένα Nissan LEAF.

Nissan

Τότε, τώρα και αύριο
Το εργοστάσιο του Sunderland εγκαινιάστηκε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 1986 και λειτουργεί από τότε. Η συνολική παραγωγή από το 1986 έως σήμερα ξεπερνά τα 10,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Ο αριθμός του προσωπικού που απασχολείται στο εργοστάσιο του Sunderland αυξήθηκε από 430 το 1986, σε 6.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξακολουθούν να εργάζονται ακόμα και σήμερα στο Nissan LEAF, 19 άτομα που ξεκίνησαν το 1986.

Το πρώτο αυτοκίνητο από τη γραμμή παραγωγής του Sunderland το 1986, το Bluebird Job 1, είναι το κεντρικό έκθεμα ενός τοπικού μουσείου που θυμίζει τη σημασία αυτού του πρώτου οχήματος για την περιοχή.

Η παραγωγή του Bluebird ανήλθε συνολικά σε 187.178 μονάδες από το 1986 έως το 1990. Όταν η παραγωγή αυξήθηκε, χρειάζονταν πάνω από 22 ώρες για να κατασκευαστεί κάθε Bluebird. Τώρα, 35 χρόνια αργότερα, η εξαιρετική βελτίωση στην τεχνολογία κατασκευής μείωσε τον χρόνο παραγωγής σε 10 ώρες για το Nissan LEAF και έχουν κατασκευαστεί πάνω από 200.000 μονάδες του αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου.

Στο πλαίσιο του Ambition 2030, η Nissan στοχεύει να γίνει μια πραγματικά βιώσιμη αυτοκινητοβιομηχανία, οδηγώντας προς έναν κόσμο καθαρότερο, ασφαλέστερο και χωρίς αποκλεισμούς. Το όραμα υποστηρίζει τον στόχο της Nissan για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων της, έως το οικονομικό έτος 2050.

Στο πλαίσιο των πρόσφατων ανακοινώσεων για το Ambition 2030, η Nissan αποκάλυψε το CHILL-OUT, ένα πρωτότυπο όχημα από το «εγγύς μέλλον», προσφέροντας μια άποψη του ηλεκτρικού crossover νέας γενιάς, που προορίζεται για μελλοντική παραγωγή στο Sunderland.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, κάθε καινούργιο μοντέλο της Nissan που θα διατίθεται σε βασικές αγορές θα είναι «εξηλεκτρισμένο» και θα φέρει καινοτομίες στην ηλεκτροκίνηση και την τεχνολογία κατασκευής.

Ως παραγωγός βιώσιμης ενέργειας, η Nissan άρχισε να ενσωματώνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Sunderland το 2005, όταν η εταιρεία εγκατέστησε τις πρώτες της ανεμογεννήτριες στην περιοχή. Αυτοί οι 10 ανεμοστρόβιλοι συνεισφέρουν ισχύ 6,6 MW, με το υπάρχον ηλιακό πάρκο ισχύος 4,75 MW να λειτουργεί από το 2016.

Μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε μια σημαντική επέκταση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Sunderland, όπου αναμένεται να εγκατασταθεί ένα επιπλέον φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 20 MW. Οι εργασίες για την κατασκευή θα ξεκινήσουν άμεσα και η εγκατάσταση, που θα λειτουργεί παράλληλα με τα υπάρχοντα αιολικά και λοιπά φωτοβολταϊκά πάρκα του εργοστασίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2022.

Η νέα εγκατάσταση των 20 MW θα διπλασιάσει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται στο εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland, καλύπτοντας το 20% των αναγκών του εργοστασίου, μέγεθος αρκετό για την κατασκευή κάθε αμιγώς ηλεκτρικού Nissan LEAF που πωλείται στην Ευρώπη.

Αυτό είναι το πρώτο από τα δέκα δυνητικά επιπλέον φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του EV36Zero, ενός εγχειρήματος που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο. 

[Πηγή: Nissan]