H κινέζικη BYD πέταξε εκτός Big-3 τον Όμιλο VW

H κινέζικη BYD πέταξε εκτός Big-3 τον Όμιλο VW

Η BYD σκαρφάλωσε στην 3η θέση των πολυτιμότερων αυτοκινητοβιομηχανιών του πλανήτη, ρίχνοντας στην 4η θέση τον όμιλο VW. Οι δε προοπτικές της φίρμας, φαντάζουν ακόμα πιο ευοίωνες!

Η Tesla έχει καπαρώσει την πρωτιά στη σχετική λίστα εδώ και καιρό με την αξία της εταιρείας του Elon Musk να υπολογίζεται κοντά στο 1 τρισ. δολάρια. Στη δεύτερη θέση με πολύ μεγάλη διαφορά από την πρώτη αλλά και με αντίστοιχα μεγάλη διαφορά από την 3η θέση, φιγουράρει η Toyota (αξία 221,32 δισ. δολάρια). Επομένως το όποιο ενδιαφέρον υπάρχει γι’ αυτήν την άτυπη κόντρα, εστιάζεται στην 3η θέση. Εκεί, όπου μέχρι πρότινος βρισκόταν ο όμιλος VW, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 106,16 δισ. δολάρια.

Προ ολίγων ημερών όμως, η κινέζικη BYD, κατάφερε να «πετάξει» εκτός «Big-3» τους Γερμανούς καταλαμβάνοντας τη θέση τους! Η μετοχή της κινεζικής φίρμας ανήλθε στα 42,92 δολάρια, με την αξία της εταιρείας να εκτοξεύεται στα 114,03 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Για πολλούς ίσως η συγκεκριμένη είδηση να είναι... έκπληξη. Για τους οικονομικούς αναλυτές όμως ήταν κάτι αναμενόμενο. Ήταν ουσιαστικά θέμα χρόνου να συμβεί αυτό για τους εξής λόγους: Η BYD κατασκευάζει επί της ουσίας, τα πάντα. Από συμβατικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά ή plug-in hybrid, έως λεωφορεία, φορτηγά και βαρέως τύπου οχήματα. Επιπλέον, ο Κινέζος γίγαντας, φτιάχνει in house τις δικές του μπαταρίες, τα δικά του εξαρτήματα έως και τους δικούς του ημιαγωγούς! 

Αυτό σημαίνει ότι η BYD δεν χρειάζεται να περιμένει «τρίτους» προμηθευτές να τις παραδώσουν το οτιδήποτε. Ειδικά ημιαγωγούς που οι περισσότεροι κατασκευαστές παγκοσμίως ψάχνουν με το κυάλι... Ότι χρειάζεται ή εάν χρειάζεται επιπλέον «κομμάτια», αρκεί απλώς να αυξήσει την παραγωγή της!

BYD

Με πιο απλά λόγια, η κινέζικη φίρμα, παράγει και πουλάει σε φρενήρεις ρυθμούς όταν οι ανταγωνιστές της έχουν μειωμένη παραγωγή και χρόνους παράδοσης... μηνών. Για να γίνει λίγο καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος, αρκεί να δει κανείς τις πωλήσεις του νέου ηλεκτρικού μοντέλου της φίρμας. Του BYD Seal. Μόλις σε έξι ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας των παραγγελιών, το εντυπωσιακό EV, πούλησε 22.637 αντίτυπα! Η ίδια η BYD μάλιστα έσπευσε να ευχαριστήσει το κοινό για το εκπληκτικό αποτέλεσμα. 

Έχοντας δε έτοιμη μια νέα ηλεκτρική πλατφόρμα, νέας γενιάς μπαταρίες και μια σειρά επίσης νέων και ελκυστικών ηλεκτρικών οχημάτων, ο μόνος περιορισμός της κινεζικής εταιρείας εστιάζεται αποκλειστικά στο πότε θα αποφασίσει να αναπτυχθεί σε περισσότερες αγορές του κόσμου! Εάν δηλαδή τα προϊόντα της σύντομα κατακλύσουν την ευρωπαϊκή, την αμερικανική και την ινδική αγορά, θα εκπλαγεί κανείς εάν η BYD σκαρφαλώσει στο προσεχές μέλλον και σε υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη; Μάλλον όχι...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube