H Γαλλία θωρακίζεται έναντι επιθετικής εξαγοράς της Renault

H Γαλλία θωρακίζεται έναντι επιθετικής εξαγοράς της Renault

Το γαλλικό κράτος θα ξοδέψει μέχρι και €1,23 δισ., ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό, αλλά και την επιρροή του, στη Renault SA.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών αγόρασε εχθές 9,6 εκατ. μετοχές της Renault και έδωσε εντολή για την αγορά ακόμη 4,4 εκατ., ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Βιομηχανίας.

Η αγορά αυτή θα στοιχίσει στο γαλλικό δημόσιο από €814 εκατ. έως €1,23 δισ. και θα διασφαλίσει μεγαλύτερο δικαίωμα ψήφου στην κυβέρνηση και στη συνέχεια στους άλλους μακροχρόνιους επενδυτές.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει ότι θα κερδίσει την ψηφοφορία της 30ής Απριλίου, νίκη που θα αποφέρει στους επενδυτές άνω της διετίας διπλάσιο δικαίωμα ψήφων από αυτό που έχουν σήμερα. Το γαλλικό δημόσιο υποστηρίζει αυτή την αλλαγή, που επιτρέπεται από τη γαλλική νομοθεσία από το 2014, και θα δώσει σε αυτό, αλλά και στους άλλους μακροχρόνιους επενδυτές περισσότερη δύναμη. Η γαλλικό δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Renault, ακολουθούμενο από τη Nissan Motor Co.

«Το μέτρο στοχεύει να προστατεύσει την υφιστάμενη δομή της Συμμαχίας Renault-Nissan έναντι επιθετικών εξαγορών», είπε ο Philippe Houchois, αυτοκινητικός αναλυτής της UBS AG, στο Λονδίνο.

Ύστερα από την αγορά αυτή, το μερίδιο του γαλλικού δημοσίου στη Renault ανέβηκε από το 15 στο 19,7%, ενώ το δικαίωμα ψήφου από το 19,7 στο 23,2%. Λόγω των στενών δεσμών με τη Renault, η Nissan δεν εξασκεί το δικαίωμα ψήφου, αφήνοντας στην κυβέρνηση την πρωτοβουλία και την κύρια επιρροή στη γαλλική εταιρεία, κατέληξε ο Houchois.

[Πηγή Bloomberg]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube