H Ford πατεντάρει αυτοκινούμενα... καθίσματα

H Ford πατεντάρει αυτοκινούμενα... καθίσματα

Καθίσματα με πόδια που θα βγαίνουν από το αυτοκίνητο και θα περπατούν με τους επιβάτες οραματίζεται η Ford για να λύσει το πρόβλημα της από-επιβίβασης ανθρώπων με κινητικά προβλήματα

Είναι αρκετά δύσκολο για πιο ηλικιωμένους ανθρώπους ή για όσους έχουν κινητικά προβλήματα να μπαινοβγαίνουν στο αυτοκίνητο.

Αυτό είναι κάτι που η Ford όχι μόνο εντόπισε αλλά προχώρησε και στο πατεντάρισμα μιας μάλλον ασυνήθιστης τεχνολογίας για την αποβίβαση και την επιβίβαση τέτοιων ανθρώπων στο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας, το κάθισμα θα έχει αποσπώμενα πόδια και θα μπορεί να «περπατάει» σαν ένα παράξενο ρομποτικό πλάσμα από το μέλλον. Κάποιος με κινητικά προβλήματα δηλαδή δεν θα χρειάζεται να μετακινηθεί από το κάθισμα του οδηγού. Το ίδιο το κάθισμα θα αποσπάται από το αυτοκίνητο και θα τον μεταφέρει όπου χρειάζεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Ford: Μαξιλαράκι στο προσκέφαλο για πιο άνετο ύπνο

Όταν είναι τοποθετημένη μέσα στο αυτοκίνητο αυτή η αυτόνομη μονάδα μεταφοράς, δείχνει όπως ένα οποιοδήποτε συμβατικό κάθισμα. Τα πόδια της μάλιστα κλειδώνουν στο αμάξωμα για ευνόητους λόγους ασφάλειας. Το πράγμα γίνεται ενδιαφέρον όταν ο οδηγός θέλει να βγει έξω. Σύμφωνα με τη Ford ένας από τους τρόπους με τους οποίους δουλεύει το σύστημα είναι τα πόδια του καθίσματος να επεκταθούν και όλο μαζί –με τον επιβάτη να κάθεται- να βγει έξω από το αυτοκίνητο. Εναλλακτικά θα μπορούσε να υπάρξει μια ράμπα, από την οποία θα γλιστράει προς τα έξω το κάθισμα και μετά θα αναδιπλώνονται τα πόδια του.

Η σχεδίαση αυτών των ποδιών είναι εμπνευσμένη από τη φύση. Η σύνδεση στην κάτω βάση του καθίσματος και η πρώτη άρθρωση του ποδιού μιμούνται τη λεκάνη και το γόνατο. Αν και δεν φαίνεται καθαρά από το σχέδιο της πατέντας θα υπάρχει και μια ακόμα άρθρωση που θα παίζει το ρόλο της πατούσας, προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα και να μπορεί αυτό το παράξενο κάθισμα να «έχει αυξημένη προσβασιμότητα σε κάθε είδους επιφάνεια και να μπορεί να αντιδρά όταν για παράδειγμα βυθίζεται σε πιο μαλακό έδαφος» σύμφωνα με όσα γράφει στην υποβολή της πατέντας η Ford.

Η εταιρεία δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το πως ο άνθρωπος που κάθεται στο αυτομεταφερόμενο κάθισμα ελέγχει τις κινήσεις του. Αναφέρει ωστόσο ότι χρησιμοποιούνται διάφοροι αισθητήρες που επενεργούν ως γυροσκόπιο, προκειμένου να διατηρούν το κάθισμα σε ισορροπία. Προφανώς η κίνηση θα γίνεται με ηλεκτρική ενέργεια. Είτε θα υπάρχει ανεξάρτητη μπαταρία, είτε θα φορτίζουν από μια κεντρική μονάδα, μέσα στο αυτοκίνητο.



Μάλιστα η Ford ξεκαθαρίζει ότι αυτή η μεταφορική συσκευή δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα κάθισμα. Το σχέδιο της συμπληρωματικής πατέντας δείχνει ένα τραπέζι με κινούμενα πόδια σε κάθε γωνία του. Θα μπορούσε δηλαδή κάποιος να το φορτώσει με βαριά αντικείμενα και μετά να το οδηγήσει με τηλεχειρισμό. Σύμφωνα με το «όραμα» της Ford αυτή η συσκευή θα μπορούσε να αποθηκεύεται κάτω από τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, στην καρότσα ενός pick-up ή στο πορτμπαγκάζ.Έτσι όταν θα χρειαζόταν να ξεφορτώσουμε και να μεταφέρουμε ένα βαρύ αντικείμενο η ζωή μας θα γινόταν πολύ πιο εύκολη.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube