H Daimler χάνει τη δικαστική μάχη: Θα πληρώσει πατέντες στη Nokia

H Daimler χάνει τη δικαστική μάχη: Θα πληρώσει πατέντες στη Nokia

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αντιδικίας, η Daimler θα κληθεί τελικά να καταβάλλει το αντίτιμο για να χρησιμοποιεί πατέντες της Nokia σε συστήματα επικοινωνίας, πλοήγησης και αυτόνομης οδήγησης.

Η κόντρα μεταξύ των δύο εταιριών έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα, με την κάθε μία να μηνύει την άλλη στα Γερμανικά δικαστήρια, για θέματα που αφορούν τη χρήση πατενταρισμένων λειτουργιών σε διάφορα τεχνολογικά συστήματα. Χοντρικά, η Nokia διαθέτει μία σειρά από πατέντες, για τις οποίες αξιώνει να λαμβάνει πληρωμή για τη χρήση τους, τη στιγμή που η Daimler θεωρεί πως αυτό το κόστος δεν θα πρέπει να επιβαρύνει την ίδια αλλά τους υποκατασκευαστές από τους οποίους προμηθεύεται τα εν λόγω συστήματα. Εδώ να σημειωθεί πως άλλοι κατασκευαστές, όπως οι Audi, Bentley, BMW, Mini, Porsche, Rolls Royce, Seat, Skoda, Volkswagen και Volvo, καταβάλλουν κανονικά τα προσυμφωνημένα στη Nokia.

Η όλη διαμάχη κατέληξε τελικά στο Court of Justice που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης για ανάλογα ζητήματα. Αυτό έκρινε πως η Φινλανδική εταιρία έχει το δίκιο με το μέρος της, βάζοντας τέλος στην όλη διαμάχη. Από την πλευρά της, η Daimler περιορίστηκε να πει πως «χαιρετίζουμε τη διευθέτηση, από οικονομικής απόψεως και επειδή αποφεύγουμε μακρές ... διαμάχες». 

Αυτό, ωστόσο, αφορά μόνο την κατάσταση στη γηραιά ήπειρο. Σε ό,τι έχει να κάνει με την αμερικάνικη αγορά, η Daimler, μαζί με τις Continental, Bury Technologies, Valeo και Thales, συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τη Nokia, συντηρώντας τη δικαστική διαμάχη. Όλη αυτή η ιστορία αναδεικνύει και ένα νομοθετικό κενό που υπάρχει στην Ευρώπη. Αρκετές φωνές ζητούν αυτή τη στιγμή να οριστεί επαρκώς το νομοθετικό πλαίσιο που έχει να κάνει με τη χρήση πατεντών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση -με την έλευση του Internet of Things και τις παράλληλες εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ασία- η όλη κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο προβληματική. 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube