H Βρετανία εξορίζει τα αυτοκίνητα με μοτέρ εσωτερικής καύσης από το 2040

H Βρετανία εξορίζει τα αυτοκίνητα με μοτέρ εσωτερικής καύσης από το 2040

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, αγκαλιάζει τη στρατηγική για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Βρετανία προετοιμάζεται να ακολουθήσει τη Γαλλία ρίχνοντας μαύρο στην πώληση βενζινοκίνητων οχημάτων και ντίζελ, αρχής γενομένης από το 2040, ως μέρους της στρατηγικής της για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Η βρετανική κυβέρνηση είπε την Τρίτη που μας πέρασε ότι οι οδηγοί σε συνωστισμένες οδούς στις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν νέους φόρους ρύπανσης, ύστερα από σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που τελικά θα οδηγήσουν στο τέλος του παραδοσιακού αυτοκινήτου εσωτερικής καύσης.

Το θέμα προέκυψε εν μέσω αποκαλύψεων ότι 81 μεγάλες οδικές αρτηρίες σε 17 πόλεις παραβιάζουν τα πρότυπα εκπομπών της ΕΕ. «Η κακή ποιότητα του αέρα είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενεργήσει αποφασιστικά το συντομότερο δυνατό», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο The Guardian.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρέχουμε συμβουλές με νέα χρηματοδότηση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τοπικών σχεδίων, ως μέρος ενός φιλόδοξου προγράμματος £3 δισ. για τον καθαρισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης γύρω από τους δρόμους μας».

Η εκρίζωση των οχημάτων ντίζελ και βενζίνης από τους οδικούς άξονες του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί μέρος ενός σχεδιασμού καθαρού αέρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων οξειδίων του αζώτου. Αρχικά υπονοήθηκε ότι η κίνηση αυτή θα περιλάμβανε και τα υβριδικά και τα επναφορτιζόμενα υβριδικά αυτοκίνητα, αλλά με νέα διευκρινιστικό paper, η κυβέρνηση τα έθεσε εκτός της απαγόρευσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η ηλεκτροκίνηση ανησυχεί σοβαρά πλέον τους «πετρελαιάδες»

Το σχέδιο βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παρατεταμένης νομικής διαμάχης σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, παρά τους φόβους των κυβερνητικών υπουργών ότι η κακή ποιότητα του αέρα αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί καλούνται να παρουσιάσουν χρεώσεις για την είσοδο οχημάτων σε μια σειρά «ζωνών καθαρού αέρα» (CAZ). Επιπλέον, τα μέτρα θα περιλαμβάνουν τον επαναπρογραμματισμό των φωτεινών σηματοδοτών, τον εκσυγχρονισμό των λεωφορείων και άλλων δημόσιων συγκοινωνιών, την αλλαγή των οδικών διευθετήσεων και ακόμη και την αφαίρεση των επιβραδυντών ταχύτητας (σαμαράκια).

Το τελικό σχέδιο λήγει σήμερα Τετάρτη και έρχεται ύστερα από ένα σχέδιο έκθεσης που οι περιβαλλοντικοί δικηγόροι περιέγραψαν ως «πολύ πιο αδύναμα από ό, τι ελπίζαμε».

Πολλές πτυχές του σχεδίου πρόκειται να αντικατοπτρίζουν τη ριζική απαγόρευση της γαλλικής κυβέρνησης στις πωλήσεις ντίζελ και βενζινοκίνητων μέχρι το 2040, που η Γαλλία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν το μήνα. Η γαλλική απαγόρευση ήρθε μόλις μία ημέρα ύστερα από την ανακοίνωση της Volvo ότι θα εξηλεκτρίσει όλα τα νέα μοντέλα της από το 2019 και της Mercedes-Benz που αποκάλυψε ότι θα ξεκινήσει την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε συνεργασία με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BAIC από το 2020.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube