Η ηλεκτροκίνηση ανησυχεί σοβαρά πλέον τους «πετρελαιάδες»

Η ηλεκτροκίνηση ανησυχεί σοβαρά πλέον τους «πετρελαιάδες»

Αν και για την ώρα η ηλεκτροκίνηση αντιστοιχεί σε πολύ μικρό ποσοστό της αγοράς παγκοσμίως, οι πετρελαιοπαραγωγοί ανησυχούν καθώς θίγει τα συμφέροντά τους.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών αρχίζουν να αναθεωρούν τους προϋπολογισμούς τους για το μέλλον, συνυπολογίζοντας τη ζημιά που προκαλεί η ηλεκτροκίνηση στον κύκλο εργασιών τους.

Η Exxon Mobilκαι η BP επανεξετάζουν τη στάση τους απέναντι στις νέες τεχνολογίες, περιμένοντας ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί. Ενώ οι προβλέψεις του OPEC αναφέρουν πενταπλασιασμό των πωλήσεων EV τα ερχόμενα χρόνια.

«Ο αριθμός των EV στους δρόμους θα φέρουν σημαντικές αλλαγές στις αυτοκινητοβιομηχανίες, στους πετρελαιοπαραγωγούς, στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και σε άλλες επιχειρήσεις» αναφέρει ο Colin McKerracher, επικεφαλής του τμήματος αναλυτών συγκοινωνιολόγων του Bloomberg New Energy Finance. «Υπάρχει μια σοβαρή διαφωνία για το πόσο γρήγορη θα είναι αυτή η αναπροσαρμογή. Και οι απόψεις επί του θέματος αλλάζουν γρήγορα».

Τόσο γρήγορα, που τώρα ο OPEC πιστεύει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι περίπου το ¼ της παγκοσμιας αγοράς σε λιγότερο από 24 χρόνια. Αυτό σημαίνει 266 εκατομμύρια οχήματα, ενώ πριν μερικά χρόνια η αντίστοιχη πρόβλεψη ήταν για 46 εκατομμύρια. Η αλλαγή αυτή έχει να κάνει με την ξαφνική, τα τελευταία χρόνια, στροφή μεγάλων κατασκευαστών προς την ηλεκτροκίνηση.

Η  Tesla ξεκινά αυτό το καλοκαίρι την παραγωγή ενός πιο μαζικού μοντέλου, του Model 3. Η Volvo σχεδιάζει να έχει εξηλεκτρίσει πλήρως τη γκάμα της μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Mercedes-Benz στρέφεται προς τα mild hybrids, η Volkswagen και η Audi, ειδικά με το dieselgate εστιάζουν πλήρως στην ηλεκτροκίνηση. Ουσιαστικά όλες οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει την παραγωγή τουλάχιστον ενός ηλεκτρικού μοντέλου ως το 2020. Αυτό, σε συνδυασμό με ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών, κατεύθυνση προς την οποία πιέζουν οι κατασκευαστές και εργάζονται οι κυβερνήσεις, θα στρέψει πολλούς οδηγούς μακριά από τα υγρά καύσιμα.

Πηγή TheTruthAboutCars

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube