H Audi «χρυσώνει» τον Rupert Stadler για να παραιτηθεί

H Audi «χρυσώνει» τον Rupert Stadler για να παραιτηθεί

Ο CEO της Audi εξακολουθεί να παραμένει φυλακισμένος για το dieselgate.

Το εποπτικό συμβούλιο της Audi, όπως και αυτό του VW Group θέλουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τον Rupert Stadler και να τον πείσουν να παραιτηθεί με αντάλλαγμα μια «χρυσή» αποζημίωση.
Ο 55χρονος Γερμανός CEO της Audi, κρατείται από τον Ιούνιο μετά από απόφαση της εισαγγελίας του Μονάχου με την κατηγορία ότι προσπάθησε να παρέμβει και να εξαπατήσει τις Αρχές στις έρευνες που έκαναν σχετικά με την υπόθεση χειραγώγησης ρύπων.

Τόσο η VW όσο και η Audi ανέφεραν ότι ο Stadler θεωρείται αθώος αν στην πορεία των ερευνών δεν αποδειχθεί κάτι άλλο, όμως είναι απίθανο να επιστρέψει στη θέση του, ακόμη και αν καθαρίσει το όνομά του, επειδή θεωρείται τώρα ως «καμένο χαρτί».
Την ίδια στιγμή, πηγές από τη Γερμανία αναφέρουν ότι το όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσό που θα πάρει ο Stadler για να βάλει την υπογραφή του στη λήξη του συμβολαίου του, θα δαπανηθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό του ως αμοιβή δικηγόρων για την υπεράσπισή του, κάτι που του δίνει μια «οικονομική ανάσα».
Μάλιστα, σε περίπτωση κατοχύρωσης της ενοχής του (Audi και VW πιστεύουν στην αθωότητά του), είναι πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος και με απαιτήσεις από τους πρώην εργοδότες του.  

Το συμβούλιο της VW Group πάντως, ανέβαλε την Παρασκευή απόφαση για το μέλλον του Stadler, με τον  διευθυντή πωλήσεων Bram Schot να παραμένει προσωρινός αντικαταστάτης του ως CEO της Audi.

Νομικοί κύκλοι τονίζουν πως ούτε το VW Group ούτε η Audi μπορούν να προχωρήσουν μονομερώς στη λύση του συμβολαίου του Stadler, διότι εάν αθωωθεί, μπορεί να μηνύσει την εταιρεία για παράνομη απόλυση και να διεκδικήσει τεράστια αποζημίωση..

Αυτό σημαίνει ότι η πιο κομψή λύση είναι μια από κοινού αποδεκτή λύση με τον  Stadler να παίρνει ένα αξιοσέβαστο ποσό ως αποζημίωση και να παραιτείται.
Και προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζει η Audi, που θεωρεί ότι η εικόνα του CEO της πίσω από τα κάγκελα της φυλακής δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη φήμη της εταιρείας και την εικόνα της.
Πήγες που φαίνεται να γνωρίζουν καλά τα οικονομικά της εταιρείας, αναφέρουν ότι ο Stadler αν ολοκλήρωνε τη θητεία του ως το 2022 όπου και λήγει το συμβόλαιό του θα αποκόμιζε ως αμοιβή πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αναφέρεται ως ενδεικτικό της αποζημίωσης που μπορεί να λάβει αν καταλήξει σε συμφωνία για οικειοθελή αποχώρηση.

Να θυμίζουμε ότι η VW είχε στο παρελθόν καταβάλει «χρυσές αποζημιώσεις» για να απαλλαγεί από στελέχη της που είχαν στιγματιστεί με διάφορές κατηγορίες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Christine Hohmann-Dennhardt που πήρε περισσότερα από 6,9 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο, για να τερματίσει τη σύμβασή της ως μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ομίλου, υπεύθυνης  για θέματα ακεραιότητας και νομικών.

Το ποσό αυτό θεωρήθηκε υπερβολικό ποσό μόνο για 13 μήνες εργασίας, ιδίως επειδή το group είχε πληρώσει άλλα 6,3 εκατομμύρια ευρώ στην Daimler, επειδή η Hohmann-Dennhardt  έσπασε το συμβόλαιό της για να πάει στην VW.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube