GM: H Mary Barra, το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος στην αυτοκινητοβιομηχανία

GM: H Mary Barra, το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος στην αυτοκινητοβιομηχανία

Η CEO της GM, Mary Barra, έβαλε στον τραπεζικό της λογαριασμό 23,7 εκ. δολάρια το 2020 όντας το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Φανταστείτε να μην υπήρχε και κρίση. Η General Motors έβγαλε από τα ταμεία της 23,7 εκ. δολάρια και… τα μετέφερε στον τραπεζικό λογαριασμό της Mary Barra (CEO του ομίλου) επιβραβεύοντας την για τις «υπηρεσίες» της στον αμερικανικό κολοσσό, το 2020. Ο μισθός της Barra, ανέρχεται στα 2 εκ. δολάρια σε ετήσια βάση αλλά πέραν του «ταπεινού» μισθού έλαβε για την προηγούμενη χρονιά, επιπλέον 3,8 εκ. δολάρια σε μπόνους και 13,1 εκ. δολάρια σε μετοχές του ομίλου.

Για το ίδιο ημερολογιακό έτος, ο Mike Manley, CEO εκείνη την περίοδο του ομίλου FCA (ακολούθησε η σύσταση του ομίλου Stellantis και η αντικατάσταση του από τον Tavares), έλαβε 14,2 εκ. δολάρια, ενώ ο αντίστοιχος ισχυρός άνδρας της Ford, Jim Hackett (αντικαταστάθηκε και αυτός τον Οκτώβριο του 2020 από τον Jim Farley) είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να αυξάνεται κατά 16,7 εκ. δολάρια. 

Τα ποσά πραγματικά κόβουν την ανάσα, πόσο μάλλον εάν αναλογιστούμε ότι ο CEO της Daimler για παράδειγμα, Ola Kallenius, έλαβε μαζί με μισθούς και μπόνους το 2020, αμοιβή 4,6 εκ. δολαρίων, δεχόμενος μάλιστα μείωση στις αποδοχές του κατά 20% λόγω Covid-19. 

Δυστυχώς, ενημέρωση για τα αντίστοιχα στελέχη στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία δύσκολα μπορεί κανείς να βρει, καθώς οι Ιάπωνες τηρούν σε μεγάλο ποσοστό τα «εν οίκω μη εν δήμω». Πάντως το 2018, ο Akio Toyoda, είχε λάβει ως μισθό από την Toyota περίπου 3,5 εκ. δολάρια… 

MUSK

Βέβαια, ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO συνολικά είναι ο Elon Musk. Στην περίπτωση του «Mr. Tesla» υπάρχουν ορισμένοι όροι στο συμβόλαιο του με τους λοιπούς μετόχους της φίρμας που δεν του επιτρέπουν ακόμα, να «χαρεί» τον οικονομικό του θρίαμβο.

Ο Elon Musk έχει καταφέρει να επιτύχει έξι από τους δέκα όρους του συμβολαίου του, που του δίνουν για παράδειγμα τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να αποκτήσει στην προνομιακή τιμή των 70,01 δολαρίων, 50,6 εκ. επιπλέον μετοχές της Tesla!

Εάν δηλαδή ο Musk πουλούσε μόνο αυτές τις μετοχές αύριο το πρωί, θα αύξανε την περιουσία του κατά 35 δισ. δολάρια (η αξία της μετοχής είναι σήμερα κοντά στα 700 δολάρια/μετοχή)! Ωστόσο αυτό δε μπορεί να συμβεί άμεσα, καθώς βάσει συμφωνίας, ο Elon Musk οφείλει να κρατήσει τις μετοχές στο χαρτοφυλάκιο του για την επόμενη 5ετία…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube