Γιατί στη Σουηδία μπoϊκοτάρουν την Tesla;

Γιατί στη Σουηδία μπoϊκοτάρουν την Tesla;

Όλοι μαζί εναντίον της Tesla γιατί ο Elon Musk αρνείται την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Tesla Sweden

Η ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι: Στη Σουηδία η Tesla δεν κατασκευάζει αυτοκίνητα. Όμως πουλάει πολύ.

Τα αυτοκίνητά της Tesla λοιπόν κάπου πρέπει να εξυπηρετούνται και αυτό γίνεται από περίπου 130 μηχανικούς που ανήκουν στο συνδικάτο IF Metall το οποίο έχει ξεκινήσει μια μεγάλη απεργία. Σύντομα τους ακολούθησαν στις κινητοποιήσεις, φορτοεκφορτωτές και λιμενεργάτες που χειρίζονται την φορτοεκφόρτωση μοντέλων Tesla στα σουηδικά λιμάνια, αρνούμενοι να τα διεκπεραιώσουν.

Η Tesla έχει αποφύγει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τους 127.000 εργαζομένους της. Αν η Σουηδία καταφέρει να «νικήσει» την Tesla, θα δημιουργούσε προηγούμενο για άλλες χώρες.

Οι λιμενεργάτες στη Σουηδία κλιμάκωσαν την περασμένη Παρασκευή τις κινητοποιήσεις τους κατά της Tesla και πλέον εμποδίζουν την εκφόρτωση των αυτοκινήτων της αμερικανικής εταιρείας σε όλα τα λιμάνια της χώρας σε συμπαράσταση προς τους εργαζόμενους της Tesla που απαιτούν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στους παραπάνω κλάδους προστέθηκαν και 50 εργαζόμενοι της Hydro Extrusion, θυγατρικής της νορβηγικής εταιρείας αλουμινίoυ Hydro οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι αν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη για τους σουηδούς μηχανικούς θα σταματήσουν από τις 24 Νοεμβρίου να εργάζονται για προϊόντα που σχετίζονται με αυτοκίνητα της Tesla. 

tesla

«Θέλουμε η Tesla Σουηδίας να υπογράψει συλλογική σύμβαση. Θέλουμε αυτή η διαμάχη να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη γίνεται» δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου IF Metall, Jesper Petterson κάτι που προς το παρόν η Tesla αρνείται, τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία της ανακοίνωση στις 6 Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι οι Σουηδοί δεν είναι οι μοναδικοί που ζητούν από την Tesla συλλογική σύμβαση εργασίας καθώς ανάλογο αίτημα έχει υποβάλει και η γερμανική IG Metall για τους εργαζόμενους του εργοστασίου του Βερολίνου. Σύμφωνα με την IG Metall οι μισθοί των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι κατά 20% χαμηλότεροι από το μέσο όρο του κλάδου στη Γερμανία. Παράλληλα το συγκεκριμένο εργοστάσιο παρουσιάζει και έναν αριθμό αυξημένων ατυχημάτων για τον οποίο επίσης διαμαρτύρονται τα γερμανικά συνδικάτα.

Η Tesla κατάφερε να αποφύγει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν μισθούς και προϋποθέσεις, με τους περίπου 127.000 εργαζομένους της. Αλλά εάν η Σουηδία καταφέρει να σπάσει την αντίσταση της Tesla, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες.

Μέχρι στιγμής, τα συνδικάτα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία δεν έχουν καταφέρει να αναγκάσουν την εταιρεία να αποδεχθεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να σημειώσουμε πως στη Σουηδία, εκτός από τους λιμενεργάτες, οι συνδικαλιστές καθαριστές αρνούνται να καθαρίσουν τα κτίρια της Tesla και οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι σταμάτησαν την παράδοση αλληλογραφίας, ενώ από την περασμένη εβδομάδα ηλεκτρολόγοι διέκοψαν τις εργασίες σέρβις και επισκευής για την Tesla, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών φόρτισής της σε όλη τη Σουηδία.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube