Γιατί λέμε τα ανοιχτά διθέσια “Spider”; [video]

Γιατί λέμε τα ανοιχτά διθέσια “Spider”; [video]

Περιέργως, η ονομασία είναι πολύ πιο παλιά απ’ όσο νομίζαμε.

Όταν ακούμε για ένα μοντέλο Spider (ή κατ’ άλλους Spyder) ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα ανοιχτό σπορ διθέσιο – με άλλα λόγια ένα “roadster”. Πώς όμως έφτασε ένα αυτοκίνητο να αποκαλείται «αράχνη»;

Σύμφωνα με τον Drew Stearnes του Carfection, που μας κάνει στο video ένα μάθημα Ιστορίας, η ονομασία έρχεται από τον 19ο αιώνα, πριν εμφανιστούν τα αυτοκίνητα, τότε που οι μετακινήσεις γίνονταν με ιππήλατες άμαξες.

Η άμαξες αυτές, που συχνά λέγονταν και “Phaeton” (από τον Φαέθοντα, τον γιο του Ήλιου, που σκοτώθηκε οδηγώντας το άρμα του πατέρα του), ήταν διαφόρων ειδών, σχημάτων και μεγεθών. Από βαριά φορτηγά κάρα μέχρι ελαφρά, λεπτοφτιαγμένα διθέσια αμαξάκια, που ονομάζονταν και “Spider”. Το γιατί, φαίνεται καθαρά στη φωτογραφία: λόγω των μεγάλων τροχών με τις λεπτές ακτίνες και του μικρού, ψηλά τοποθετημένου «σώματος».

Spider carriage

Όταν τα αμάξια έδωσαν τη θέση τους στα αυτοκίνητα, το όνομα δόθηκε σε ελαφρά, μικρά σπορ διθέσια χωρίς σκεπή. Κι έμεινε μέχρι σήμερα.

Όσο για τη διαφορά ανάμεσα σε “Spider” και “Spyder”, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Είναι θέμα του πώς το γράφει ο κάθε κατασκευαστής.

Όπως λέει ο Stearnes, η Ferrari χρησιμοποιούσε το Spyder παλιά, αλλά το γύρισε σε Spider για τα σύγχρονα μοντέλα της όπως η ανοιχτή 488 (βλ. δοκιμή εδώ). Η Porsche συνεχίζει να το γράφει με “y” στα μοντέλα της όπως η πιο σπορ Boxster, ενώ οι FIAT και McLaren προτιμούν να το γράφουν με “i”.

[Πηγή: Carfection]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube