node/37752

Γιατί η απόδραση Ghosn μπορεί να βάλει σε μπελάδες τη Γαλλία

Τι φοβούνται οι Γάλλοι - Είχε και δεύτερο γαλλικό διαβατήριο και έτσι ταξίδεψε - Υπό κράτηση οι πιλότοι που τον μετέφεραν.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που η Γαλλία δεν χρειάζονταν τώρα, είναι η απόδραση του Carlos Ghosn.
Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Συμμαχίας βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιαπωνία κατηγορούμενος για οικονομικά εγκλήματα. Ωστόσο την περασμένη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι διέφυγε στον Λίβανο και μάλιστα με άκρως… κινηματογραφικό τρόπο.

Η επόμενη κίνησή του είναι όμως αυτή που μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στη Γαλλία.

Η σύζυγος του Ghosn, η Carole, είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο στο Bloomberg ότι ο Carlos Ghosn θέλει να δικαστεί στη Γαλλία, καθώς κατέχει και τη γαλλική υπηκοότητα.
Αν ο Ghosn προσγειωθεί στο Παρίσι, οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ιαπωνίας περιπλέκονται επικίνδυνα. Και αυτό διότι πάγια πολιτική της Γαλλίας είναι να μην εκδίδει τους πολίτες της σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο «πονοκέφαλος» αυτός  έρχεται σε μια εποχή που ο Emmanuel Macron αγωνίζεται να συσφίξει τις σχέσεις Renault-Nissan, σχέσεις που είχαν διαταραχθεί μετά τη σύλληψη του Ghosn.

Επιπλέον, η Γαλλία έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις και με τον Λίβανο (του οποίου επίσης την υπηκοότητα έχει ο Ghosn) και ως εκ τούτου, έχουν την υποχρέωση να προσφέρουν στήριξη στον φυγόδικο πρώην ισχυρό άνδρα της Συμμαχίας και να δυσαρεστήσουν τους ήδη ταπεινωμένους από την απόδραση Ghosn Ιάπωνες.  

«Αν ένας ξένος πολίτης διέφευγε από τη γαλλική δικαιοσύνη, θα είμασταν πολύ θυμωμένοι», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Agnes Pannier-Runacher σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Από την άλλη πλευρά, είναι πολίτης του Λιβάνου, της Βραζιλίας και της Γαλλίας και έχει το δικαίωμα προξενικής υποστήριξης, όπως όλοι οι Γάλλοι», κατέληξε.

Μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις του Ghosn και αν αυτός επιλέξει να παραμείνει στο Λίβανο, ή να κάνει αυτό που είχε τρόπον τινά προαναγγείλει η σύζυγός του.

Τουρκία: Υπό κράτηση οι πιλότοι που τον μετέφεραν

Στο μεταξύ, υπό κράτηση έχει θέσει η τουρκική αστυνομία επτά άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις πιλότους, σχετικά με τη διαφυγή του Ghosn από την Ιαπωνία στον Λίβανο μέσω της Τουρκίας, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Oι ιαπωνικές αρχές φέρεται πως επέτρεψαν στον πρώην πρόεδρο της Nissan να έχει ένα δεύτερο γαλλικό διαβατήριο μέσα σε σφραγισμένη βαλίτσα ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, ένα στοιχείο που ρίχνει φως στο πώς ο Ghosn κατάφερε να διαφύγει στο Λίβανο (σ.σ.: Tα δημοσιεύματα δεν διευκρινίζουν πώς μπορεί κάποιος να έχει «δεύτερο» διαβατήριο μιας χώρας). Το δεύτερο γαλλικό διαβατήριο μπορεί να χρησιμοποιήθηκε μετά την άφιξή του στην Τουρκία προτού ο Ghosn ταξιδέψει στον Λίβανο όπου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, εισήλθε απολύτως νόμιμα.

Ο Ghosn εισήλθε στο Λίβανο με το γαλλικό διαβατήριο, παρότι οι όροι της εγγύησης προέβλεπαν παράδοση και των τριών διαβατηρίων στις ιαπωνικές αρχές. Το ΝΗΚ, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι ο Ghosn «υποχρεώθηκε» από τον Μάιο να έχει πάνω του το διαβατήριο, χωρίς όμως να εξηγούν τους λόγους.

node/39677

Porsche 911 GT3 RS MR: Το καλό έγινε ακόμα καλύτερο [video]

Η Manthey-Racing βελτιώνει την κορυφαία έκδοση πίστας της Porsche 991.2 στη δύση της καριέρας της.

Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

Porsche 911 GT3 RS MR: Το καλό έγινε ακόμα καλύτερο [video]

Μετά από τη βελτιωμένη Porsche 911 GT2 RS MR που το 2018 έκανε ρεκόρ γύρου 6’ 40” 33 στο Nürburgring (7" πιο γρήγορη από την εργοστασιακή 911 GT2 RS), η Manthey-Racing επιστρέφει με ένα πλήρες βελτιωτικό πακέτο για την Porsche 911 GT3 RS το οποίο απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν ένα όχημα απόλυτα στημένο για την πίστα.

Το μοντέλο βασίζεται στην GT3 RS της γενιάς 991.2 καθώς αυτή βρίσκεται στη δύση της καριέρας της λίγο πριν από την πρεμιέρα της αντίστοιχης έκδοσης της 992.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την 991.2 Porsche 911 GT3 RS [video]

Αισθητικά, η 911 GT3 RS MR ξεχωρίζει χάρη στους προαιρετικούς τροχούς από μαγνήσιο με αεροδυναμικά καλύμματα από ανθρακονήματα, τα επιπλέον πτερύγια στον προφυλακτήρα, τις προεκτάσεις των μαρσπιέ, τη μεγάλη σταθερή φτερούγα στην ουρά από ανθρακονήματα και το νέο ανθρακονημάτινο κάλυμμα του κινητήρα.

Porsche 911 GT3 RS MR

Όλα αυτά προστέθηκαν με γνώμονα τη βελτίωση της παραγωγής κάθετης δύναμης στην πίστα και τη διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα, όμως οι επεμβάσεις δε σταματούν εκεί. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης ρυθμιζόμενη ανάρτηση MR coilover kit με σφιχτότερα ελατήρια και αναβαθμισμένα τακάκια των φρένων. Η Manthey-Racing εξέλιξε τα εν λόγω εξαρτήματα μετά από δοκιμές σε διάφορες πίστες ανά τον κόσμο, χρησιμοποιώντας την εμπειρία της από τους αγώνες.

Όσοι ενδιαφέρονται για αναβάθμιση της δικής τους GT3 RS μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για αγορά και τοποθέτηση του kit. Δε γνωρίζουμε το κόστος του πακέτου αλλά αν κρίνουμε από την 911 GT2 RS MR δεν θα είναι φθηνό καθώς εκεί οι επεμβάσεις κόστιζαν €95.000!

[Πηγή: Manthey-Racing]

node/39674

Τι θα λέγατε για ένα Peugeot 508 Coupé;

Το Peugeot Palladium είναι μια ανεξάρτητη σχεδιαστική μελέτη για δίπορτο γαλλικό κουπέ με αρκετά στοιχεία από muscle car.

Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

Τι θα λέγατε για ένα Peugeot 508 Coupé;

Μπορεί οι εποχές των 406 Coupé (1996) και 407 Coupé (2005) να έχουν περάσει προπολού και το νέο Peugeot 508 να μην ακολούθησε την παράδοση με μια αντίστοιχη έκδοση, όμως ο ανεξάρτητος σχεδιαστής Ali Shoghimojarad οραματίστηκε ένα δίθυρο premium coupé με τα σήματα της γαλλικής φίρμας - το Peugeot Palladium.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Peugeot μας εξηγεί γιατί έχουν πεθάνει τα coupé

Ο Ιρανός σχεδιαστής ολοκλήρωσε το project κατά τη διάρκεια του master του στο αμερικανικό College for Creative Studies. Στόχος ήταν να σχεδιάσει ένα μοντέλο που θα βοηθούσε την Peugeot να επιστρέψει υποθετικά στην αγορά της Βόρειας Αμερικής από το 2026.

Όπως βλέπουμε από τις εικόνες, ο Ali συνδύασε στοιχεία από τη σχεδιαστική γλώσσα των μοντέλων παραγωγής της Peugeot με στοιχεία από muscle cars, εμπνευσμένος από την επερχόμενη συγχώνευση Groupe PSA και FCA Group στον όμιλο Stellantis.

Πιο συγκεκριμένα, η γρίλια, το αιχμηρό ρύγχος, τα επιθετικά εμπρός φώτα με τις χαρακτηριστικές κάθετες προεκτάσεις, η ενιαία εισαγωγή αέρα χαμηλά στον προφυλακτήρα και τα τριπλά γραφικά στα πίσω φώτα, είναι όλα στοιχεία που συναντάμε στα σύγχρονα Peugeot.

Peugeot Palladium

Το προφίλ έχει αναλογίες τριών όγκων, πισωκίνητου μοντέλου με μακρύ καπό, τροχούς μεγάλης διαμέτρου, μεγάλες πόρτες, «αόρατα» πλευρικά παράθυρα βαμμένα στο χρώμα του αμαξώματος, έντονη οπισθόκλιση της οροφής και μακριά ουρά με έντονες πτυχώσεις. Επιπλέον, οι δυναμικές γραμμές στο καπό, η οριζόντια character line που διατρέχει όλο το μήκος του αμαξώματος, το μυώδες προφίλ και τα όμορφα τονισμένα φτερά είναι στοιχεία που προσδίδουν δυναμισμό.

Ιδανικά, το Peugeot Palladium θα βασιζόταν σε μια ηλεκτρική ή υβριδική πισωκίνητη πλατφόρμα η οποία θα του επέτρεπε να κινηθεί σε premium μονοπάτια και να τοποθετηθεί απέναντι σε μοντέλα όπως το Polestar 1.

Γνωρίζουμε πως η Peugeot δεν μπορεί να διαθέσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την εξέλιξη ενός τέτοιου νέου μοντέλου το οποίο πιθανότατα δεν θα ήταν κερδοφόρο στην αγορά λόγω της μεγάλης προτίμησης που δείχνει ο κόσμος σε SUV. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να δεχτούμε πως ένα γαλλικό coupé θα ήταν ευπρόσδεκτο από το σύνολο της αυτοκινητιστικής κοινότητας. Οπότε θα κλείσουμε με ένα «ποτέ μη λες ποτέ» και θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε κάθε σχέδιο - ανεξάρτητου σχεδιαστή ή μη - το οποίο διευρύνει τους ορίζοντες της κάθε εταιρείας και εξάπτει τη φαντασία μας.

Σημείωση: Το Peugeot Palladium είναι μια δημιουργία του ανεξάρτητου σχεδιαστή Ali Shoghimojarad και δεν σχετίζεται με την Peugeot ή το σχεδιαστικό της κέντρο.

[Πηγή CarExpert]