Γιατί η απόδραση Ghosn μπορεί να βάλει σε μπελάδες τη Γαλλία

Γιατί η απόδραση Ghosn μπορεί να βάλει σε μπελάδες τη Γαλλία

Τι φοβούνται οι Γάλλοι - Είχε και δεύτερο γαλλικό διαβατήριο και έτσι ταξίδεψε - Υπό κράτηση οι πιλότοι που τον μετέφεραν.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που η Γαλλία δεν χρειάζονταν τώρα, είναι η απόδραση του Carlos Ghosn.
Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Συμμαχίας βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιαπωνία κατηγορούμενος για οικονομικά εγκλήματα. Ωστόσο την περασμένη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι διέφυγε στον Λίβανο και μάλιστα με άκρως… κινηματογραφικό τρόπο.

Η επόμενη κίνησή του είναι όμως αυτή που μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στη Γαλλία.

Η σύζυγος του Ghosn, η Carole, είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο στο Bloomberg ότι ο Carlos Ghosn θέλει να δικαστεί στη Γαλλία, καθώς κατέχει και τη γαλλική υπηκοότητα.
Αν ο Ghosn προσγειωθεί στο Παρίσι, οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ιαπωνίας περιπλέκονται επικίνδυνα. Και αυτό διότι πάγια πολιτική της Γαλλίας είναι να μην εκδίδει τους πολίτες της σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο «πονοκέφαλος» αυτός  έρχεται σε μια εποχή που ο Emmanuel Macron αγωνίζεται να συσφίξει τις σχέσεις Renault-Nissan, σχέσεις που είχαν διαταραχθεί μετά τη σύλληψη του Ghosn.

Επιπλέον, η Γαλλία έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις και με τον Λίβανο (του οποίου επίσης την υπηκοότητα έχει ο Ghosn) και ως εκ τούτου, έχουν την υποχρέωση να προσφέρουν στήριξη στον φυγόδικο πρώην ισχυρό άνδρα της Συμμαχίας και να δυσαρεστήσουν τους ήδη ταπεινωμένους από την απόδραση Ghosn Ιάπωνες.  

«Αν ένας ξένος πολίτης διέφευγε από τη γαλλική δικαιοσύνη, θα είμασταν πολύ θυμωμένοι», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Agnes Pannier-Runacher σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Από την άλλη πλευρά, είναι πολίτης του Λιβάνου, της Βραζιλίας και της Γαλλίας και έχει το δικαίωμα προξενικής υποστήριξης, όπως όλοι οι Γάλλοι», κατέληξε.

Μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις του Ghosn και αν αυτός επιλέξει να παραμείνει στο Λίβανο, ή να κάνει αυτό που είχε τρόπον τινά προαναγγείλει η σύζυγός του.

Τουρκία: Υπό κράτηση οι πιλότοι που τον μετέφεραν

Στο μεταξύ, υπό κράτηση έχει θέσει η τουρκική αστυνομία επτά άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις πιλότους, σχετικά με τη διαφυγή του Ghosn από την Ιαπωνία στον Λίβανο μέσω της Τουρκίας, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Oι ιαπωνικές αρχές φέρεται πως επέτρεψαν στον πρώην πρόεδρο της Nissan να έχει ένα δεύτερο γαλλικό διαβατήριο μέσα σε σφραγισμένη βαλίτσα ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, ένα στοιχείο που ρίχνει φως στο πώς ο Ghosn κατάφερε να διαφύγει στο Λίβανο (σ.σ.: Tα δημοσιεύματα δεν διευκρινίζουν πώς μπορεί κάποιος να έχει «δεύτερο» διαβατήριο μιας χώρας). Το δεύτερο γαλλικό διαβατήριο μπορεί να χρησιμοποιήθηκε μετά την άφιξή του στην Τουρκία προτού ο Ghosn ταξιδέψει στον Λίβανο όπου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, εισήλθε απολύτως νόμιμα.

Ο Ghosn εισήλθε στο Λίβανο με το γαλλικό διαβατήριο, παρότι οι όροι της εγγύησης προέβλεπαν παράδοση και των τριών διαβατηρίων στις ιαπωνικές αρχές. Το ΝΗΚ, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι ο Ghosn «υποχρεώθηκε» από τον Μάιο να έχει πάνω του το διαβατήριο, χωρίς όμως να εξηγούν τους λόγους.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube