Ford, επένδυση $11 δισ. και 16 ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2022

Ford, επένδυση $11 δισ. και 16 ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2022

Η Ford αυξάνει την επένδυσή της στην ηλεκτροκίνηση στα $11 δισ. και προγραμματίζει 16 ηλεκτρικά μοντέλα μπαταρίας μέχρι το 2022.

Το Μπλε Οβάλ δήλωσε ότι υπερδιπλασιάζει την επένδυσή του στην ηλεκτροκίνηση και προγραμματίζει να κυκλοφορήσει 16 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα εντός πέντε ετών. Είπε δε ότι το πρώτο από αυτά τα EV θα λανσαριστεί το 2020.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι θα δαπανήσει έντεκα δισ. δολάρια γι’ αυτήν την τεχνολογία μέχρι το 2022 και θα λανσάρει 40 εξηλεκτρισμένα μοντέλα παγκοσμίως μέχρι εκείνη τη χρονιά. Στελέχη της δήλωσαν ότι τα 16 από αυτά θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά με μπαταρίες και τα 24 θα είναι είτε υβριδικά είτε επαναφορτιζόμενα υβριδικά, χωρίς να προσδιορίζονται πόσα από κάθε τύπο.

Η Ford είχε δεσμευτεί στα τέλη του 2015, υπό την ηγεσία του Mark Fields, να δαπανήσει 4,5 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη 13 ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε μια 5ετή περίοδο, συμπεριλαμβανομένης ενός αμιγώς ηλεκτρικού μπαταρίας: Ένα crossover με 480 km αυτονομία που αναμενόταν το 2020. Η Ford ανακοίνωσε τα διευρυμένα σχέδια ύστερα από την αποκάλυψη στο North American International Auto Show 2018, στο Detroit την Κυριακή, του Ranger 2019, του Edge ST και Mustang Bullitt.

«Είμαστε όλοι σύμφωνοι και το μόνο ερώτημα είναι οι πελάτες θα είναι μαζί μας;», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Bill Ford, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας.

Η ανακοίνωση έρχεται τρεις μήνες ύστερα από την ίδρυση μιας ομάδας με την ονομασία «Team Edison», που συνέστησε η Ford για να μελετήσει το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της εταιρείας. Ο μεγάλη ανταγωνίστριά της, General Motors, έχει υποσχεθεί να λανσάρει τουλάχιστον 20 ηλεκτρικά μοντέλα ή μοντέλα κυψελών καυσίμου μέχρι το 2023. Η GM δεν έχει επενδύσει, τουλάχιστον σε επίπεδο πρόβλεψης, ούτε ένα δολάριο στα ηλεκτρικά σχέδιά της. «Το βλέπουμε ως αύξηση σε ένα σημαντικό μέρος στο πού προχωράμε», δήλωσε ο Raj Nair, πρόεδρος της Ford της Βόρειας Αμερικής.

Η Ford μίλησε για ένα ηλεκτρικό μοντέλο με μπαταρία επιδόσεων που ονομάζεται Mach 1 και το οποίο θα έρθει το 2020. Ο Nair είπε ότι το μοντέλο θα μπορούσε να είναι ένα crossover με βάση τη Mustang(!).

Βασίζοντας τα EV σε υπάρχοντα ονόματα μοντέλων που γνωρίζουν οι πελάτες, όπως η Mustang, μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία για να γίνουν τα νέα EV πιο επιτυχημένα, δήλωσε ο Bill Ford. «Η ιδέα είναι ότι πρόκειται να εξηλεκτρίσουμε τα πιο εμβληματικά μοντέλα μας», είπε. Εξέλιξη για την οποία μας είχε προϊδεάσει το Μπλε Οβάλ, δηλώνοντας παλαιότερα ότι θα λανσάριζε υβριδική έκδοση των Mustang και F-150 μέχρι το 2020.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube