Ford: Απώλειες σε όλον τον κόσμο πλην Β. Αμερικής για το 2018

Ford: Απώλειες σε όλον τον κόσμο πλην Β. Αμερικής για το 2018

Η Ford ανακοίνωσε την πρώτη 3μηνιαία απώλεια σε δύο χρόνια, η οποία οφείλεται και στο έλλειμμα στην Ευρώπη.

Η Ford έχασε 116 εκατ. δολάρια κατά το τέταρτο 3μηνο, την πρώτη της απώλεια σε δύο χρόνια. Τα κέρδη της για το σύνολο του 2018 μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ήμισυ με χαμηλότερα περιθώριο στη Βόρεια Αμερική σε συνδυασμό με τις ζημίες παντού αλλού στον κόσμο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι οι τιμές και το υψηλότερο κόστος των βασικών προϊόντων έφτασαν τα $1,8 δισ. κατά τη διάρκεια του έτους και χρειάστηκαν $877 εκατ. για τα συνταξιοδοτικά και τα άλλα ταμεία, όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές υποχώρησαν στο τέλος του προηγούμενου έτος.

«Δεν είναι μια χρονιά για την οποία είμαστε ευχαριστημένοι», δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομικών του Μπλε Οβάλ, Bob Shanks. Αλλά υποστήριξε ότι η εταιρεία «έκανε μεγάλη πρόοδο παρασκηνιακά στη Βόρεια Αμερική» και ξεκίνησε να εργάζεται για να διορθώσει τα προβλήματα στην Ασία και στην Ευρώπη.

Τα περισσότερα από τις οικονομικά μεγέθη της Ford για το 3μηνο ήταν αρνητικά, εκτός από την αύξηση των εσόδων κατά 1,2%. Το 2018, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 2,2%, αλλά το καθαρό κέρδος μειώθηκε κατά 52% στα $3,7 δισ.

Η Ford κέρδισε 7,6 δισ. δολάρια στη Βόρεια Αμερική το 2018, 6% λιγότερο από το προηγούμενο έτος. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα μια μέση αποπληρωμή κερδών στα περισσότερα μέλη του UAW τον Μάρτιο, αξίας 7.600 δολαρίων, κάτι που είναι 100 δολάρια περισσότερα από πέρυσι, λόγω των λογιστικών προσαρμογών που έγιναν στα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους.

Η εταιρεία έχασε $2,2 δισ. στον υπόλοιπο κόσμο, με την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να αντιπροσωπεύει το ήμισυ αυτού του ποσού. Η Ford έχασε 678 εκατ. δολάρια στη Νότια Αμερική και 388 εκατ. δολάρια στην Ευρώπη.

Από την άλλη, η Ford Credit είχε το καλύτερο αποτέλεσμα σε οκτώ χρόνια, με κέρδος 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 14%.

Έκθεση στο Brexit
Ο Shanks επανέλαβε, χθες Τετάρτη, ότι η κορυφαία εμπορική θέση της Ford στη Βρετανία της έδωσε εκτεταμένη έκθεση στις επιδράσεις του Brexit.
Εάν η Βρετανία καταλήξει σε μια αποκαλούμενη «άτακτη έξοδο» από την ΕΕ τον Μάρτιο, θα υπάρξει «ουσιαστική επίδραση» στη Ford, δήλωσε ο Shanks στους δημοσιογράφους.

«Είναι σαφές ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει να εργαζόμαστε για το ενδεχόμενο της ύπαρξης ενός άτακτου Brexit», δήλωσε ο Shanks. «Σαφώς ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τις 29 Μαρτίου για να δούμε τι θα μπορούσε να γίνει. Επομένως, επιβαρυνόμαστε με κόστος και κάνουμε πράγματα τώρα, προκειμένου για να προετοιμαστούμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο»

Η Ford δήλωσε στις 10 Ιανουαρίου ότι θα περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα εξετάσει το κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη ως μέρος του σχεδίου της για επιστροφή στην κερδοφορία στη Γηραιά Ήπειρο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube