Fiat-Chrysler: $700+ εκατ. διακανονισμός για παράτυπο λογισμικό ντίζελ στις ΗΠΑ

Fiat-Chrysler: $700+ εκατ. διακανονισμός για παράτυπο λογισμικό ντίζελ στις ΗΠΑ

H FCA θα καταβάλει περισσότερα από $700 εκατ. σε συνέχεια αγωγών για τις εκπομπές ντίζελ, αναφέρει ο αμερικανικός Τύπος και το Reuters. Η Robert Bosch επίσης θα καταβάλει $30 εκατ.

Η Fiat Chrysler Automobiles θα πληρώσει περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια για να επιλύσει αγωγές του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και ιδιοκτητών ντίζελ. Οι αγωγές κατατέθηκαν σε συνέχεια καταγγελιών για την ύπαρξη παράνομου λογισμικού χειραγώγησης των μετρήσεων σε 104.000 αυτοκίνητα. Από τον Απρίλιο, η FCA προσπαθεί να έρθει σε εξωδικαστική συμφωνία με τις αρχές για να αποφύγει τη δημιουργία ενός δικού της dieselgate.

Η Fiat Chrysler θα καταβάλει $311 εκατ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τουλάχιστον $75 εκατ. σε αμερικανικές Πολιτείες που διερευνούν τις υπερβολικές εκπομπές, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά δαπάνες για την αντιστάθμιση των υπερβολικών εκπομπών. Θα καταβάλει επίσης $280 εκατ. για να διευθετήσει τη δικαστική υπόθεση με τους ιδιοκτήτες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η Fiat Chrysler έχει αρνηθεί οποιαδήποτε παραβίαση και ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ προσπάθεια δημιουργίας λογισμικού για την εξαπάτηση των κανονισμών για τις εκπομπές. Τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία αποταμίευσε 713 εκατομμύρια ευρώ ($815 εκατ.) για να καλύψει τις πιθανές δαπάνες που σχετίζονται με αυτή την υπόθεση.

Ξεχωριστά, η Robert Bosch GmbH, γερμανική προμηθεύτρια εταιρεία της αυτοκινητοβιομηχανίας  που προμήθευε εξαρτήματα για τους κινητήρες ντίζελ της FCA, αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα καταβάλει αποζημίωση $30 εκατ. σε Αμερικανούς ιδιοκτήτες, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή.

Οι διακανονισμοί πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα Πέμπτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Fiat Chrysler, η Bosch καθώς και το αμερικανικό υπουργείο αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA - Environmental Protection Agency) εξέδωσε χθες Τετάρτη μια ενημερωτική ανακοίνωση για τα ΜΜΕ, δηλώνοντας ότι θα προβεί στην «ανακοίνωση σημαντικής πολιτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της εξαπάτησης στις ομοσπονδιακές δοκιμές ελέγχου των αυτοκινήτων».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, να θυμίσουμε, ότι μήνυσε τη Fiat Chrysler τον Μάιο του 2017, κατηγορώντας την εταιρεία για παράνομη χρήση λογισμικού που απέκρυπτε τις υπερβολικές εκπομπές σε 104.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα στις ΗΠΑ, μοντέλα 2014-2016.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων αναμένεται να αποζημιωθούν με περίπου $3.000 ο καθένας για την ολοκλήρωση των ενημερώσεων του λογισμικού, ανέφεραν οι πηγές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης το 2017 δήλωσε ότι η Fiat Chrysler χρησιμοποίησε επικουρικά συστήματα σε ντίζελ που τελικά οδήγησαν σε «σημαντικά» υψηλότερα από επιτρεπόμενα επίπεδα οξειδίου του αζώτου (NOx), τα οποία συνδέονται με το φωτοχημικό νέφους και αναπνευστικά προβλήματα.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της California ενίσχυσαν τον έλεγχο των οχημάτων ντίζελ ύστερα από την παραδοχή εκ μέρους του Volkswagen Group το 2015 για τη χρόνια παράνομη εγκατάσταση λογισμικού σε μοντέλα του στις ΗΠΑ. Το γνωστό μας πια dieselgate που αφορούσε την παραπλάνηση των ρυθμιστικών αρχών για τις πραγματικές εκπομπές των ντίζελ του ομίλου.

Η VW τελικά συμφώνησε να καταβάλει πάνω από $25 δισ. στις Ηνωμένες Πολιτείες για απαιτήσεις από ιδιοκτήτες, περιβαλλοντικές ρυθμιστικές αρχές, πολιτείες και αντιπροσώπους. 

Κι ενώ οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν επίσης τις εκπομπές ντίζελ στα μοντέλα της Mercedes-Benz, η Fiat Chrysler εξακολουθεί να υπόκειται σε ποινική έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Fiat Chrysler διαθέτει στις ΗΠΑ δύο μοντέλα ντίζελ και σχεδιάζει να προσθέσει δύο ακόμη ντίζελ SUV της Jeep μέχρι το 2020.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube