Εσείς τι χρώμα θέλετε το αυτοκίνητό σας;

Εσείς τι χρώμα θέλετε το αυτοκίνητό σας;

Έρευνα της BASF δείχνει ποιο χρώμα προτιμούν παγκοσμίως οι καταναλωτές.

Είτε οδηγείτε στις ΗΠΑ, είτε στην Ευρώπη αλλά είτε ακόμη και στην Ασία το πιθανότερο είναι ότι στο δρόμο σας θα μετράτε πολλά λευκά αυτοκίνητα.

Το λευκό χρώμα στα αυτοκίνητα είχε χαθεί και επανήλθε δυναμικά τα τελευταία χρόνια, εξοστρακίζοντας άλλα χρώματα που ήταν τα πιο αγαπημένα των οδηγών. 

Στη δεκαετία του ’70, το λευκό είχε μια καλή παρουσία στους δρόμους. Στη συνέχεια, ήρθαν τα «μεταλλικά» γκρι (σε κάθε απόχρωση), καθώς σε πολλές περιπτώσεις το χρώμα ήταν ένας παράγων που καθόριζε και το ύψος της τιμής μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου, ενώ κάποιες αποχρώσεις χρεώνονταν επιπλέον στην αρχική τιμή αγοράς.

Σήμερα, σύμφωνα με έρευνα της BASF, το 39% των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν παγκοσμίως είναι λευκά.

Πίσω από αυτόν τον αριθμό είναι μια ενδιαφέρουσα μετατόπιση: Αν και το λευκό είναι το πιο δημοφιλές χρώμα σε κάθε περιοχή, υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές στην περιφερειακή κατανομή. Ενώ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού σχεδόν κάθε δεύτερο αυτοκίνητο βάφεται λευκό, μόνο κάθε τρίτο αυτοκίνητο βάφεται λευκό στη Βόρεια Αμερική και τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Εκτός του λευκού, το μαύρο, το γκρι και το ασημί είναι εξίσου διαδεδομένα. Αυτά τα τρία χρώματα καλύπτουν το άλλο 39% των αυτοκινήτων που βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το 2019. Αυτή η τάση είναι ίδια και στα SUV.

Τέλος, το 9% όλων των οχημάτων που παράχθηκαν παγκόσμια ήταν μπλε, ενώ το 7% βάφτηκε κόκκινο.

Σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες, έχουμε και εκεί διαφοροποιήσεις. Στις κατηγορίες Α και Β κυριαρχούν και άλλα χρώματα που δεν τα συναντάμε σε μεγαλύτερα αυτοκίνητα, χρώματα που θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε πιο «φανταχτερά».

Στην Ευρώπη πάντως και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το λευκό είναι το χρώμα που επικρατεί, αρχίζει να ανεβαίνει πολύ το μπλε (σε όλες του τις αποχρώσεις).

Στη Βόρεια αλλά και τη Νότια Αμερική κυριαρχεί το λευκό, όπως και στην Ασία. Στην τελευταία μάλιστα το μαύρο είναι το χρώμα που σχεδόν κανείς δεν προτιμά.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube