Έρχεται το τέλος της έλλειψης ημιαγωγών

Έρχεται το τέλος της έλλειψης ημιαγωγών

Η παγκόσμια ύφεση και ο πληθωρισμός μείωσαν τη ζήτηση σε ηλεκτρονικά είδη και έτσι περισσότεροι ημιαγωγοί κατευθύνονται πλέον προς την αυτοκινητοβιομηχανία.

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που έχει βαλτώσει την αυτοκινητοβιομηχανία για σχεδόν δύο χρόνια δείχνει σημάδια χαλάρωσης, τουλάχιστον προς το παρόν. Η Mercedes-Benz AG, η Daimler Truck Holding AG και η BMW AG είναι μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που τώρα πλέον έχουν εξομαλύνει πλήρως την παραγωγή τους καθώς οι προμήθειες ημιαγωγών γίνονται κανονικά.

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το θέμα από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά μέχρι τώρα βασικά σε όλο τον κόσμο, δεν είχαμε προβλήματα με την παραγωγή», δήλωσε ο Joerg Burzer, επικεφαλής της παραγωγής και της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας της Mercedes. Προβλήματα ανεφοδιασμού συμβαίνουν «εδώ κι εκεί», είπε, «αλλά τίποτα σε σύγκριση με αυτό που ήταν πέρυσι».

Ακόμη και όταν η ζήτηση για αυτοκίνητα ανέβηκε, οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να περιορίσουν την παραγωγή τους, καθώς τα εργοστάσια δεν μπορούσαν να προμηθευτούν microchip. Οι περιορισμοί ήταν τόσο σοβαροί που η παγκόσμια παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων μετά βίας έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης στα προ πανδημίας επίπεδα. Καθώς η προσφορά τσιπ βελτιώνεται, οι αυτοκινητοβιομηχανίες περιορίζουν τις εκκρεμείς παραγγελίες τους και οι ανησυχίες στρέφονται στο πώς θα διατηρηθεί η καταναλωτική ζήτηση εν μέσω επιταχυνόμενου φαινομένων πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων.

Σε τι όμως οφείλεται η ξαφνική διαθεσιμότητα ημιαγωγών; Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η αποδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών και ο συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός, μείωσε τη ζήτηση για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης που χρησιμοποιούν επίσης ημιαγωγούς. Η Karin Radstrom, επικεφαλής της της Daimler Truck, είπε ότι η εταιρεία παίρνει τώρα τα microchip που χρειάζεται για να μειώσει τις καθυστερημένες παραγγελίες. «Δεν είναι τέλεια, αλλά είναι καλύτερα από πέρυσι», είπε η Radstrom.

Η BMW εξέφρασε παρόμοια συγκρατημένη αισιοδοξία, λέγοντας ότι όλα τα εργοστάσια βρίσκονται σε λειτουργία και ότι η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει καμία διακοπή λόγω έλλειψης προμηθειών. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Volkswagen AG, η οποία βλέπει επίσης σταθερές προμήθειες, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο, ο οποίος υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube