Επίσημο: Η VW πρώτη σε πωλήσεις στον κόσμο

Επίσημο: Η VW πρώτη σε πωλήσεις στον κόσμο

Προσπέρασε την Toyota το 2016, παρά τις επιπτώσεις του σκανδάλου “Dieselgate”.

Τον περασμένο Οκτώβριο, αναλυτές και ειδήμονες προέβλεψαν ότι η Volkswagen θα γινόταν η πρώτη σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανία το 2016.

Και δεν έπεσαν έξω, αφού ο γερμανικός όμιλος αναγνωρίστηκε επισήμως ως ο μεγαλύτερος στον κόσμο τους τελευταίους 12 μήνες, μετά από τέσσερα στη σειρά χρόνια κυριαρχίας της Toyota.  

Ρεπορτάζ του Automotive News αναφέρει ότι το VW Group κατάφερε να πουλήσει 10,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, μια αύξηση 3,8% σε σχέση με το 2015. Ο όμιλος Toyota έμεινε στα 10,2 εκατομμύρια πωλήσεις, μαζί με τις Lexus, Daihatsu και Hino – μόλις 0,2% παραπάνω από την προηγούμενη χρονιά.   

Η κινεζική αγορά ήταν το κλειδί για τον θρίαμβο του γερμανικού ομίλου, παρά το σκάνδαλο Dieselgate. H VW είχε μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων στην Κίνα από την Toyota, χάρη σε φορολογικές μειώσεις. Επιπλέον, οι εξαγγελίες του Donald Trump, του νέου προέδρου των ΗΠΑ, για μεταρρυθμίσεις είχαν αντίκτυπο στις πωλήσεις της Toyota στην τοπική αγορά

«Ο Trump αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την Toyota παρά για τη Volkswagen, επειδή ο Γερμανός κατασκευαστής έχει μικρότερη έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ», δήλωσε στο Automotive News ο Ken Miyao, αναλυτής της εταιρείας ερευνών αγοράς Canorama του Tokyo. «Η Toyota έχει επενδύσει στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Μεξικό και θα έχει περιορισμένες δυνατότητες να είναι αρεστή στον Trump».

Οι πωλήσεις της Toyota στις ΗΠΑ είχαν πτώση πέρσι, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης για το Camry, το best-seller επιβατικό της χώρας. Ένα εντελώς καινούργιο Camry παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στην έκθεση NAIAS του Detroit και θα μπει στην αγορά το καλοκαίρι, βοηθώντας τις πωλήσεις της Toyota στην Αμερική.

«Οι εξελίξεις στην αγορά των ΗΠΑ θα κρίνουν αν η VW θα μπορέσει να μείνει μπροστά από την Toyota φέτος», λέει ο Sascha Gommel, αναλυτής της Commerzbank. «Αν η κινεζική και η ευρωπαϊκή αγορά παραμείνουν ισχυρές και η αγορά των ΗΠΑ εξασθενήσει, όπως αναμένεται, η VW μπορεί να παραμείνει πρώτη και το 2017, αφού η Toyota έχει μεγαλύτερη έκθεση στη Βόρεια Αμερική».

[Πηγή: Automotive News]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube