Eντός του 2023 πολλά EV’s θα είναι πιο προσιτά στην κτήση σε σχέση με τους θερμικούς αντιπάλους τους

Eντός του 2023 πολλά EV’s θα είναι πιο προσιτά στην κτήση σε σχέση με τους θερμικούς αντιπάλους τους

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, προέβλεψε ότι από τα μέσα του 2023 και μετά, θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ισοτίμια στις τιμές ανάμεσα στα EV’s και στα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Σχεδόν ένα στα πέντε αυτοκίνητα που θα πουληθούν φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπαίνει στην πρίζα, με τις τιμές πώλησης των μικρότερων σε μέγεθος ηλεκτρικών μοντέλων (από μίνι έως μεσαία) να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις αντίστοιχες εκείνων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. 

iea

Αυτή είναι η πρόβλεψη του Οργανισμού Ενέργειας, η οποία βασίζεται σε τρεις παραμέτρους: Στην μείωση του πληθωρισμού στις Η.Π.Α, στις επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων οι οποίες «τρέχουν» από τα κράτη παγκοσμίως και φυσικά λόγω της ζήτησης που υπάρχει στην Κίνα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, ανέφερε ότι η Κίνα θα απορροφήσει ποσοστό υψηλότερο του 50% των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, ελαφρώς χαμηλότερο δηλαδή από το αντίστοιχο περσινό του 60%.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 35%, προσεγγίζοντας τις 14 εκατομμύρια μονάδες, καταλαμβάνοντας μερίδιο από την παγκόσμια πίτα, της τάξεως του 18%. Από μόλις 4% που ήταν το 2020...

ev

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, υποστηρίζει ότι από το δεύτερο 6μηνο του έτους, θα υπάρξει ισοτιμία στις τιμές πώλησης των ηλεκτρικών οχημάτων με τα αντίστοιχα θερμικά, κυρίως στις κλάσεις των μίνι, σουπερμίνι, μικρομεσαίων αλλά και μεσαίων μοντέλων.  

Για μεγαλύτερες κατηγορίες, ο οργανισμός προβλέπει ότι η εξίσωση των τιμών χρειάζεται λίγο χρόνο παραπάνω, υπολογίζοντας πως κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί προς τα τέλη της δεκαετίας.

Στην Κίνα, η ισοτιμία αυτή στις τιμές πώλησης EV και θερμικών μοντέλων, θα γίνει άμεσα αντιληπτή στους καταναλωτές, αφού οι εγχώριοι κατασκευαστές έχουν φροντίσει και παράγουν ήδη ηλεκτρικά μοντέλα προσιτά στο ευρύ κοινό όπως το πρόσφατο δημιούργημα της BYD, το Seagull, το οποίο με τιμή $11.400 είναι ήδη πιο φθηνό από την πλειονότητα των σουπερμίνι μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.  

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube