Έφυγε από τη ζωή ο Peter Horbury, επικεφαλής σχεδιασμού της Lotus

Έφυγε από τη ζωή ο Peter Horbury, επικεφαλής σχεδιασμού της Lotus

Ο Peter Horbury πέθανε σε ηλικία 73 ετών. Ο Βρετανός ήταν διευθυντής σχεδιασμού στη Lotus από το 2021, αλλά ήταν περισσότερο γνωστός για την καριέρα του στη Ford και στη Volvo.

Peter Horbury

Το όνομά του ίσως δεν λέει πολλά στο ευρύ κοινό, ο Peter Horbury κατάφερε ωστόσο να αφήσει το στίγμα του στον σχεδιασμό του αυτοκινήτου τις τελευταίες δεκαετίες. 

Στη δεκαετία του ’80, για παράδειγμα, συνέβαλλε στην τότε επαναστατική σχεδίαση του Ford Sierra και στις αρχές της δεκαετίας του ’00 ηγήθηκε του σχεδιασμού του Premier Automotive Group, του αμερικανικού ομίλου που περιλάμβανε τις Aston Martin, Jaguar, Land Rover και Volvo.

Μεταξύ των δύο, ωστόσο, το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν η επανάσταση που έκανε στη Volvo, απομακρύνοντας τη σουηδική μάρκα από τη γωνιώδη σχεδίαση της δεκαετία του ’90. Η ώθηση δόθηκε από το Volvo ECC (για το Environmental Concept Car) που αποκαλύφθηκε το 1992, από το οποίο τελικά γεννήθηκε το πρώτο Volvo S80.

Peter Horbury

Το 2011 διορίστηκε ανώτερος αντιπρόεδρος σχεδιασμού στην Geely, όπου ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό των διαφόρων εμπορικών σημάτων του κινεζικού ομίλου, περιλαμβανομένης της Volvo, αλλά και της Lynk & Co και της Lotus. Από το 2021, ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό αυτής της μοναδικής βρετανικής φίρμας. Και ένα από τα τελευταία μοντέλα της πάνω στο οποίο δούλεψε ήταν η Lotus Eletre.

Ο Peter Horbury πέθανε απροσδόκητα στις 29 Ιουνίου ενώ επισκεπτόταν συναδέλφους του στην Κίνα. «Η διαχρονική σχεδίαση του Peter είναι η κληρονομιά του και μπορεί να βρεθεί σε δρόμους σε όλο τον κόσμο σήμερα, που απολαμβάνουν εκατομμύρια οδηγοί. Δυστυχώς θα λείψει στους πολλούς φίλους, συναδέλφους και θαυμαστές του στη Lotus, στην Geely και στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε ο Feng Qingfeng, διευθύνων σύμβουλος της Lotus.

Peter Horbury

Στη δεκαετία του ’00 είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον Peter Horbury από κοντά, στην Αθήνα, ως προσκεκλημένο μας στα Autocar Awards. Σε μια ανεπανάληπτη παρουσίαση, όπου με το μολύβι στο χέρι σε πέντε σκίτσα περιέγραψε την ιστορία του αυτοκινήτου, από την άμαξα μέχρι τις μέρες μας…

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube