Η Tesla «καίει» $8.000 κάθε λεπτό που περνάει

Η Tesla «καίει» $8.000 κάθε λεπτό που περνάει

Η εταιρεία δε μπορεί να αμφισβητήσει αυτή την πληροφορία, δηλώνει πως έχει επαρκές κεφάλαιο για να πετύχει τους στόχους της.Η εταιρεία δε μπορεί να αμφισβητήσει αυτή την πληροφορία, δηλώνει όμως πως έχει επαρκές κεφάλαιο για να πετύχει τους στόχους της.

Χάρη στην παρουσίαση της ηλεκτρικής νταλίκας αλλά και της δήλωσης για τα ρεκόρ επιτάχυνσης του επόμενου Roadster, η Tesla έχει πάλι την τιμητική της τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο πέρα από αυτά τα ευχάριστα, έχουν εμφανιστεί και κάποια σύννεφα που αφορούν στη ρευστότητά της. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από το Bloomberg, τους τελευταίους 12 μήνες η εταιρεία «καίει» τα κεφάλαιά της με ανησυχητικό ρυθμό.

Για την ακρίβεια με ρυθμό που φτάνει τα $4.000 την εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν μισό εκατομμύριο ($480.000) κάθε ώρα που περνάει. Συνεχίζοντας έτσι, στις 6 Αυγούστου του 2018 η ρευστότητά της θα μηδενιστεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Κοινωνικά ανεύθυνη η Tesla, καίει εκατομμύρια»

Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ελάχιστοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτός ο ρυθμός θα συνεχιστεί. Η αύξηση της παραγωγής άρα και των παραδόσεων του Model 3 που εξάλλου αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία, αναμένεται να φέρει μετρητό στο ταμείο και να σώσει την παρτίδα.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο και οι επενδυτές της εταιρείας δε φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα και οι μετοχές συνεχίζουν σε ανοδική πορεία, συμπαρασύροντας και την αξία της εταιρείας που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα $53 δισ. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, η Ford Motor Co. αξίζει $48 δισ.

Επιπλέον, η ανάγκη για μετρητό ικανοποιείται σε κάποιο βαθμό και από τις προκαταβολές που ζητάει η εταιρεία για κάθε νέα παραγγελία, ακόμα και για αυτοκίνητα που θα παραδοθούν αρκετά χρόνια αργότερα.

Για παράδειγμα ζητάει $50.000 για κάθε παραγγελία του Roadster και άλλα $5.000 για κάθε ηλεκτρική νταλίκα, τη στιγμή που οι παραδόσεις και των δύο είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν από το 2019. Μην ξεχνάμε επίσης ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με τις παραγγελίες του Model 3.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Tesla: «Κόλαση» η παραγωγή του Model 3, 63.000 ακυρώσεις

Ακόμα και με το παραπάνω δεδομένο πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το μέσο του 2018 θα έχει χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον $2 δισ. προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εταιρείας.

Από την άλλη, η Tesla αναφέρει ότι έχει εξασφαλισμένο το απαιτούμενο κεφάλαιο για να φτάσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε και θα έχει αυξήσει την παραγωγή του Model 3 στα 5.000 αυτοκίνητα/εβδομάδα ώστε να έχει τα έσοδα που χρειάζεται.

Αυτό ακριβώς αναφέρεται και σε επιστολή που έλαβαν οι μέτοχοι την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο η ακρίβειά της δε μένει παρά να αποδειχτεί από την πραγματικότητα. Εάν όχι, δεν είναι καθόλου απίθανο ακόμα και το σενάριο της πώλησης ενός μέρους της εταιρείας σε νέους επενδυτές, κάτι που πάντως αναμένεται να μην αρέσει και πολύ στους υπάρχοντες που θα δουν τα μερίδιά τους να μειώνονται σημαντικά. Το 20% δείχνει να είναι το ταβάνι για τον Elon Musk και τους υπάρχοντες μετόχους σε αυτή την περίπτωση.

Όπως και να έχει, είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρεία πρέπει να ξεκινήσει να έχει τα έσοδα που έχει υπολογίσει τη στιγμή που τα έχει υπολογίσει προκειμένου να μην αντιμετωπίσει ακόμα περισσότερα προβλήματα.

[Πηγή: Bloomberg]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube