Η σημερινή γενιά θερμικών κινητήρων της Volvo θα είναι και η τελευταία

Η σημερινή γενιά θερμικών κινητήρων της Volvo θα είναι και η τελευταία

Η σουηδική φίρμα προχωρεί αποφασιστικά προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση.

Άλλη μια ισχυρή ένδειξη ότι το μέλλον της αυτοκίνησης θα είναι ηλεκτρικό.

Ήδη η Volvo έχει ανακοινώσει ότι, από το 2019, κάθε μοντέλο της θα έχει μία τουλάχιστον εξηλεκτρισμένη έκδοση.

Παρ’ όλα αυτά, δημιουργεί έκπληξη η δήλωση του CEO της εταιρείας, Håkan Samuelsson, ότι η σημερινή γενιά βενζινοκινητήρων της Volvo θα είναι και η τελευταία της. Τη δήλωση την έκανε σε δημοσιογράφους κατά την πρόσφατη παρουσίαση του νέου V60.

Σταδιακά, τη θέση των θερμικών κινητήρων θα πάρουν ηλεκτροκινητήρες, πιο δυνατοί και πιο πολύστροφοι, σε συστήματα κίνησης όπου θα δίνουν ακόμη και όλη τη ροπή τους στον πίσω άξονα ώστε να ελαχιστοποιείται η υποστροφή και να αυξάνεται η οδηγική απόλαυση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 1.5 HDi, o τελευταίος ντίζελ του Groupe PSA

Πάντως, μη φοβάστε ότι η κατάργηση των θερμικών κινητήρων της Volvo θα είναι κάτι πολύ βραχυπρόθεσμο. Μια νέα γενιά της προσαρμόσιμης, σπονδυλωτής πλατφόρμας Scalable Product Architecture (SPA) έχει προγραμματιστεί για το 2021, η οποία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την υπάρχουσα γενιά θερμικών κινητήρων, αν και με σημαντικές μετατροπές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ O πρώτος 3κύλινδρος κινητήρας της Volvo στο XC40

Η νέα πλατφόρμα θα κατασκευάζεται και πάλι από σουηδικό ατσάλι και θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια. Ως εκ τούτου θα είναι ελαφρύτερη μεν, αλλά όχι ελαφριά. Άλλωστε το βάρος θα αναλαμβάνει η ροπή των ηλεκτροκινητήρων.

Στα πιο άμεσα πλάνα της Volvo περιλαμβάνεται η παρουσίαση του νέου σεντάν S60 αυτό το καλοκαίρι, ενώ το καινούργιο V60 θα αποκτήσει και πιο «χωμάτινη» έκδοση Cross Country.

H «μαμά» Volvo θα επικεντρωθεί στα SUV, τα στέισον-βάγκον και τα σεντάν, ενώ τα πιο ειδικά και περιθωριακά μοντέλα, όπως κουπέ, κουπέ-SUV, shooting brake, ακόμη και pick-up, θα αναλαμβάνει η σπορ υποφίρμα Polestar.

Τέλος, από του χρόνου τα συστήματα infotainment των Volvo θα βασίζονται στο λειτουργικό Android, για εφαρμογές Google και βελτιωμένα μενού.

[Πηγή: Road & Track]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube