Η Mercedes-AMG GT R σπάει τα χρονόμετρα στο Nürburgring [video]

Η Mercedes-AMG GT R σπάει τα χρονόμετρα στο Nürburgring [video]

Μπορεί να είναι δικίνητη και με «μόνο» 585 άλογα, αλλά άφησε πίσω πολλά σούπερκαρ.

Έχοντας δει κάμποσες φωτογραφίες και video της Mercedes-AMG GT R να κάνει δοκιμές εξέλιξης στο ’Ring, περιμέναμε να είναι γρήγορη – όχι όμως τόσο γρήγορη.

Το γερμανικό Sport Auto έχει παράδοση να δοκιμάζει κάθε καινούργιο σπορ αυτοκίνητο στην Πράσινη Κόλαση. Τα Supertest” του περιοδικού μάλιστα γίνονται με τα αυτοκίνητα σε εντελώς νορμάλ κατάσταση, με πινακίδες κυκλοφορίας, λάστιχα δρόμου και συνήθως τον ίδιο οδηγό, τον αρχισυντάκτη Horst von Saurma.

Το Sport Auto λοιπόν έδωσε στη δημοσιότητα ένα on-board video από τη δοκιμή της AMG GT R στο ’Ring, όπου το γερμανικό όπλο κάνει έναν εκπληκτικό χρόνο 7’ 10” 92. Η προσπάθεια έγινε στο πλαίσιο μιας track-day της AMG, και στα πηδάλια ήταν ο οδηγός αγώνων Christian Gebhardt (Ο Γερμανός έχει αρκετές διακρίσεις στις 24 Ώρες του Nurburgring).

Θυμίζουμε ότι η σκληροπυρηνική Mercedes-AMG GT R έχει έναν 4λιτρο διτούρμπινο V8 με ιπποδύναμη 585 PS και ροπή 71,4 kgm, που κινεί τους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου 7 σχέσεων, διπλού συμπλέκτη, που έχει για την περίπτωση βελτιωθεί για να κάνει πιο γρήγορες αλλαγές. Το αυτοκίνητο δεν ξεπερνά τα 1.554 kg –90 kg λιγότερα από την AMG GT S– και κάνει το 0-100 km/h σε 3,6” για να φτάσει τελικά τα 320 km/h.

Οι επιδόσεις αυτές είναι μεν καλές, αλλά δεν εξηγούν τον εκπληκτικό χρόνο στην πίστα. Η εξήγηση βρίσκεται περισσότερο στο φαρδύτερο αμάξωμα τύπου GT3 με τα φαρδιά μετατρόχια, και σε αεροδυναμικές εξελίξεις όπως το ενεργό σπόιλερ μπροστά από τον κινητήρα που μειώνει την άντωση στον εμπρός άξονα κατά 40 kg ώστε να κολλάει το αυτοκίνητο με σιγουριά στο δρόμο.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το ενεργό σύστημα τετραδιεύθυνσης, που στρίβει τους πίσω τροχούς αντίθετα από τους μπροστινούς μέχρι τα 100 km/h, για πρόσθετη ευελιξία, και κατά την ίδια φορά σε υψηλότερες ταχύτητες, για μεγαλύτερη σταθερότητα.



Το 7’ 10” 92 που πέτυχε το «Πράσινο Τέρας» στη Nordschleife, το φέρνει μπροστά από αυτοκίνητα όπως η Ferrari 488 GTB (7’ 21” 63), το Lexus LFA Nurburgring (7’ 14” 64) και το Dodge Viper ACR (7’ 12” 13).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Έτσι κάνει 7’ 21’’ 63 στο Nürburgring η Ferrari 488 GTB [video]

Ελάχιστα αυτοκίνητα είναι πιο γρήγορα από τη Mercedes-AMG GT R: Η Porsche 918 Spyder (6’ 57” 00), η Lamborghini Aventador SV (6’ 59” 73) και το Nissan GT-R Nismo (7’ 08” 68).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την Porsche 918 Spyder

Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι τον χρόνο της 918 Spyder τον έκανε ο οδηγός αγώνων της φίρμας Marc Lieb. Με τον von Saurma του Sport Auto στο τιμόνι, το γερμανικό hypercar είχε κάνει μόνο 7’ 13”!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube