Η Geely αγοράζει τη Lotus μαζί με ένα ελέγχον μερίδιο της Proton

Η Geely αγοράζει τη Lotus μαζί με ένα ελέγχον μερίδιο της Proton

H κινεζική εταιρεία, ιδιοκτήτρια της Volvo, εξαγοράζει το 49% της Proton και πλειοψηφικό πακέτο της Lotus.

H Geely συμφώνησε να εξαγοράσει το 49% της ζημιογόνου Μαλαισιανής Proton από την μητρική της εταιρεία DRB-Hicom.

Μαζί με το μερίδιο αυτό, που της εξασφαλίζει τον έλεγχο της Proton, η Geely θα πάρει και το 51% της θρυλικής βρετανικής φίρμας Lotus.

Η DRB-Hicom θα κρατήσει το 50,1% της Proton και θα επιδιώξει να πουλήσει το εναπομείναν ποσοστό της στη Lotus.

Η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τον Ιούλιο.

Η Proton κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο της Lotus –που έχει τη βάση της στο Norwich της Αγγλίας– από το 1996. Η βρετανική φίρμα σπορ αυτοκινήτων, που έχει περάσει από 40 κύματα μετά το θάνατο του ιδρυτή της Colin Chapman το 1982, έβγαλε πέρσι κέρδη για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο Donghui Li, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Geely Holding Group, δήλωσε: «Με την ένταξη της Proton και της Lotus στο χαρτοφυλάκιο του Geely Group, ενισχύουμε την παγκόσμια παρουσία μας και αναπτύσσουμε προγεφύρωμα στη Νοτιοανατολική Ασία […] Με βάση την εμπειρία μας από την αναγέννηση της Volvo Cars, στοχεύουμε επίσης να ελευθερώσουμε το πλήρες δυναμικό της Lotus Cars και να τη φέρουμε σε μια νέα φάση ανάπτυξης, επεκτείνοντας και επιταχύνοντας την παρουσίαση νέων προϊόντων και τεχνολογιών».

Η Geely ιδρύθηκε στην Κίνα το 1986 ως βιομηχανία ψυγείων. Επεκτάθηκε στη συνέχεια στην κατασκευή μοτοσικλετών, πριν αρχίσει να παράγει αυτοκίνητα το 2002. Η Geely Automobiles έχει ισχυρή παρουσία στην κινεζική αγορά, ενώ αναπτύσσεται και παγκοσμίως μετά την εξαγορά της Volvo από τη Ford το 2010. Έχει εξαγοράσει επίσης την London Taxi Company (LTC), που κατασκευάζει τα γνωστά βρετανικά ταξί, το 2012.

Σε συζητήσεις για την εξαγορά των Proton και Lotus είχε εμπλακεί και ο γαλλικός όμιλος Groupe PSA (Peugeot Citroen) πριν εξαγοράσει την Opel.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube