Dieselgate: Κόστισε $5,2 δισ. πωλήσεων στις υπόλοιπες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Dieselgate: Κόστισε $5,2 δισ. πωλήσεων στις υπόλοιπες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι πωλήσεις των υπόλοιπων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών (εκτός VW Group) μειώθηκαν κατά 105,000 μονάδες στην αμερικανική αγορά tτο 2016 λόγω του σκανδάλου.

Εκτός από τις επιπτώσεις που είχε σε ολόκληρο το Volkswagen Group, το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων - Dieselgate - φαίνεται πως επηρέασε σημαντικά και τις υπόλοιπες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες είδαν τις πωλήσεις τους στην αμερικανική αγορά να μειώνονται κατά 105.000 αυτοκίνητα μέσα στο 2016, δηλαδή κατά $5,2 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων από το Πανεπιστήμιο του Michigan και το Πανεπιστήμιο της Notre Dame η οποία δημοσιεύθηκε από το National Bureau of Economic Research, μετά από το σκάνδαλο Dieselgate, οι πωλήσεις των γερμανικών αυτοκινήτων εκτός VW Group σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με τις πωλήσεις κατασκευαστών από άλλες χώρες. Πιο συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί έμειναν μακριά όχι μόνο από τα Volkswagen αλλά και από τα αυτοκίνητα των BMW, Mercedes-Benz και Smart.

chart

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Dieselgate: Συνεχίζει να στοιχίζει στη Volkswagen

Αυτή η πτωτική τάση δεν οφείλεται μόνο στην ενοχοποίηση των πετρελαιοκινητήρων (που επί το πλείστον προσφέρονταν από ευρωπαϊκές εταιρείες) αλλά και στη γενικότερη δυσφήμιση των αυτοκινητοβιομηχανιών από τη Γερμανία, ως αποτέλεσμα της δημοσιότητας που πήρε το θέμα. 

Τα στοιχεία δείχνουν πως όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός πετρελαιοκίνητων οχημάτων που πουλούσε η κάθε γερμανική εταιρεία, τόσο περισσότερο επηρεάστηκαν οι πωλήσεις της. Ενδεικτικό είναι πως οι BMW, Mercedes και Volkswagen σταμάτησαν να προσφέρουν πετρελαιοκίνητα μοντέλα στην αμερικανική αγορά μετά από το Dieselgate.

Βέβαια, εκτός της Volkswagen που πλήρωσε ακριβά το σκάνδαλο, και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η γερμανική Daimler και η ιταλο-αμερικανική FCA βρέθηκαν ένοχες για παραποίηση των στοιχείων όσον αφορά τους ρύπους.

Πηγή: Jalopnik

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube