Δείτε τη διαφορά μεταξύ ντριφταρίσματος και υπερστροφής ισχύος [video]

Δείτε τη διαφορά μεταξύ ντριφταρίσματος και υπερστροφής ισχύος [video]

Νομίζετε ότι είναι το ίδιο πράγμα. Κι όμως η διαφορά μεταξύ τους είναι χαώδης, όπως θα δείτε και στο πολύ κατατοπιστικό video που ακολουθεί

Η οδήγηση με το πλάι είναι ασφαλώς εντυπωσιακή να τη βλέπεις αλλά εξίσου δύσκολη να την κατέχεις και βέβαια πολύ επικίνδυνη αν την μισο-ξέρεις και προσπαθείς να κάνεις τον μάγκα σε δημόσιους δρόμους.

Για όσους τυχερούς και ρέκτες λοιπόν έχουν στην κατοχή τους πισωκίνητο αυτοκίνητο η συμβουλή μας είναι κατ’ αρχήν να μην είναι αντικοινωνικά στοιχεία. Οι δημόσιοι δρόμοι δεν ενδείκνυνται. Η δεύτερη συμβουλή είναι να εξασκηθούν όσο μπορούν και βέβαια να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του πλαγιολίσθησης ( ελληνιστί ντριφταρίσματος) και της υπερστροφής ισχύος.

Οι πολύ κουλ τύποι από το Car Throttle έφτιαξαν ένα ενδιαφέρον video στο οποίο προσπαθούν να εξηγήσουν τη διαφορά και τις τεχνικές της πλαγιολίσθησης και της υπερστροφής ισχύος. Και βέβαια το έκαναν σε κλειστό δρόμο, με έναν αρκετά ικανό οδηγό και ένα ακόμα ικανότερο για τέτοιου είδους οδήγηση αυτοκίνητο: την BMW M2. Οπότε το ξαναλέμε, μην προσπαθήσετε να κάνετε κάτι τέτοιο σε δρόμο ανοιχτής κυκλοφορίας, όπως διάφοροι κοινωνικά απροσάρμοστοι που βλέπουμε συχνά πυκνά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Οδηγούμε την BMW M2 στο Hungaroring

Η βασική διαφορά λοιπόν ανάμεσα στο ντριφτάρισμα και την υπερστροφή ισχύος είναι ότι το πρώτο αφορά την πλαγιολίσθηση πριν την κορυφή της επερχόμενης στροφής. Με άλλα λόγια την τοποθέτηση ώστε στο apex να βρεθεί το αυτοκίνητο με όσο το δυνατόν πιο ισωμένους εμπρός τροχούς. Η υπερστροφή ισχύος είναι πιο απλή και αφορά το σπάσιμο της πρόσφυσης με το γκάζι από την κορυφή της στροφής και μετά.

Βασικά στην δεύτερη περίπτωση θέλεις το εμπρός μέρος να «μαγκώσει» στην κορυφή και τους πίσω τροχούς να διαγράψουν τροχιά γύρω από την κορυφή της στροφής με γκάζι και βέβαια ανάποδο τιμόνι. Το ντριφτάρισμα είναι σαφώς πιο δύσκολο και κομπλικέ. Στο video ο οδηγός χρησιμοποιεί χειρόφρενο και αποσυμπλέκει τον κινητήρα. Σχεδόν αμέσως μετά αφήνει χειρόφρενο και συμπλέκτη και αρχίζει να ρυθμίζει με το γκάζι και το τιμόνι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Οδηγούμε την Mercedes-AMG GT S...με το πλάι

Μια άλλη τεχνική είναι η «κλωτσιά» στον συμπλέκτη. Φτάνεις πριν τη στροφή με μικρή σχέση στο κιβώτιο, πατάς συμπλέκτη, κρατάς στροφές στον κινητήρα με το γκάζι και αφήνεις απότομα συμπλέκτη (αρκετά) πριν το apex. Απλώς να έχετε στο μυαλό σας ότι η επανάληψη μια τέτοιας τεχνικής είναι μητέρα κάθε μηχανικής ζημιάς που θα προκύψει. Γιατί τελικά θα προκύψει...

Προς το παρόν δείτε το video που ακολουθεί και μην τα ξαναλέμε για την υπεύθυνη οδήγηση...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube