Daimler: Η smart θα γίνει Mercedes-Benz U-Class;

Daimler: Η smart θα γίνει Mercedes-Benz U-Class;

Η μέτρια εμπορική πορεία της smart και η σοβαρή απόκλιση από τους στόχους της σε παγκόσμιο επίπεδο θα δρομολογήσουν σημαντικές εξελίξεις, υποστηρίζει το Automobile Magazine.

Η smart δεν διάγει καλές εμπορικές ημέρες, εισφέροντας αρνητικά στον ισολογισμό της Daimler, κύριος λόγος για την απομάκρυνση της CEO της πρώτης, Annette Winkler, νωρίτερα εφέτος.

Οι πωλήσεις για τη smart πηγαίνουν τόσο άσχημα μάλιστα, ώστε οι υψηλά ιστάμενοι στην εταιρεία πήραν την απόφαση να σταματήσουν τα μοντέλα με κινητήρα εσωτερική καύσης, ωθώντας τη «υπό-φίρμα» των EV της εταιρείας, την EQ, να γίνει smart, λέει το Automobile Magazine. Η αλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019, όταν το fortwo, fortwo cabrio και forfour θα έχουν μετατραπεί σε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Σε μια χώρα που το EV έχει ισχυρό εμπορικό έρεισμα, στις ΗΠΑ, η smart σημείωσε 98 πωλήσεις με το fortwo Electric Drive τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, σε σύγκριση με τα 123 αυτοκίνητα του Σεπτεμβρίου του 2017. Για όλο το 2017 δε, πούλησε μόλις 544 αυτοκίνητα, νούμερο καθόλα απογοητευτικό.

Σύμφωνα με το Automobile Magazine, η smart θα μπορούσε να «εκκαθαριστεί το νωρίτερο το 2026». Η δημοσίευση εφιστά την προσοχή σε «τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές επιλογές» που διατυπώνονται από τους «στρατηγικούς αναλυτές και τους σχεδιαστές προϊόντων» της Daimler AG.

Η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή από αυτές είναι η U-Class, με το «U» να αναφέρεται στο αστικό (urban) και καθολικό (universal) προσανατολισμό. Αναμένοντας να αντικαταστήσει πλήρως την γκάμα της smart, η Mercedes-Benz U-Class μελετάται να μετουσιωθεί μέσω τεσσάρων μοντέλων: City (3θυρο και 5θυρο χάτσμπακ), Shuttle (κοινόχρηστος ανθρωπομεταφορές –car sharing), Cargo (επαγγελματικό βαν) και Open Air (διθέσιο, με τοποθέτηση μεταξύ κουπέ smart και 3θυρης A-Class W169).

«Εάν η επιχειρηματική περίπτωση αυτή εξακολουθεί να φαίνεται καλή το 2021, η U-Class μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα πιο έξυπνα αυτοκίνητα που έχει σχεδιάσει ποτέ η Mercedes-Benz», ισχυρίζεται το Automobile Magazine. Αλλά από την άλλη πλευρά, μην ξεχνάτε ότι ένα «Mercedes-Benz που γεννήθηκε smart απέχει πολύ από ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα».

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να βρουν έναν ισχυρό συνεργάτη για τη smart, με την Geely να έρχεται στο μυαλό ως πρώτη επιλαχούσα -κατά το πρότυπο μεταξύ MINI και Great Wall. Μια απλοποιημένη εκδοχή της επόμενης Α-Class 2025 είναι επίσης πιθανή, καθώς αυτή θα πατά σε μια νέα και πλήρως κλιμακωτή πλατφόρμα, την MFA3, που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα MFA2 και θα ήταν ιδανική για ένα μικρό χάτσμπακ.

Τέλος, αλλά σαφώς όχι λιγότερο σημαντικό, η Mercedes-Benz θα μπορούσε να συνεργαστεί με την BMW για να εξελίξει τις πλατφόρμες των μοντέλων MX1 και MX2, αλλά οι Βαυαροί αποτραβήχτηκαν από τη συμφωνία. Και οι δύο αρχιτεκτονικές καλύπτουν όλους τους τύπους συστημάτων κίνησης: EV, επαναφορτιζόμενο υβριδικό και κινητήρα εσωτερικής καύσης, «με προδιάθεση στην ηλεκτροκίνηση».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube