COP26: Βγήκαν τα μαχαίρια για το κλίμα!

COP26: Βγήκαν τα μαχαίρια για το κλίμα!

Μόλις έξι μεγάλοι κατασκευαστές συμφώνησαν στην κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2040 στα πλαίσια της διακήρυξης “COP26” για το κλίμα που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο στη Γλασκώβη.

Η διακήρυξη “COP26” δεσμεύει ουσιαστικά τις χώρες αλλά και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να «επιταχύνουν με γοργούς ρυθμούς» τη μετάβαση στα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων, προκειμένου να συνδράμουν ουσιαστικά στη προσπάθεια που καταβάλλεται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ωστόσο, πολλές χώρες και οργανισμοί, καθώς και έξι μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, αρνήθηκαν να βάλουν την υπογραφή τους στη συγκεκριμένη συμφωνία που έχει ως στόχο την κατάργηση των οχημάτων με ορυκτά καύσιμα έως το 2040.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που συμφώνησαν ήταν οι εξής: BYD, Ford, General Motors, Jaguar/Land Rover, Mercedes-Benz και Volvo. Αντίθετα οι δύο κορυφαίοι κατασκευαστές στον κόσμο, η Toyota και η VW όπως επίσης και οι BMW, Honda, Hyundai, Nissan και Stellantis Group αρνήθηκαν την υπογραφή της διακήρυξης! 

Επίσης, αρνητικές σε αυτό το σενάριο ήταν και οι μεγάλες αγορές αυτοκινήτων της Κίνας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που υπάρχουν για τη μετάβαση σε καθεστώς μηδενικών εκπομπών ρύπων. 

Αντίθετα, η Ινδία, η δεύτερη σε πληθυσμό χώρα παγκοσμίως, η Πολωνία, η Νέα Ζηλανδια αλλά και οι πόλεις του Σαο Πάουλο στη Βραζιλία και Σεούλ στη Νότια Κορέα ήταν θετικές. Στο ίδιο μήκος κύματος με τις προαναφεθείσες χώρες και πόλεις είναι τόσο ο Καναδάς που δε θα «δέχεται» νέα οχήματα στο έδαφος του με θερμικούς κινητήρες από το 2035 και μετά, αλλά και η Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη των Η.Π.Α καθώς και το Λονδίνο στην Αγγλία.

co2  

Τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα πλοία, τα λεωφορεία αλλά και τα αεροπλάνα ευθύνονται για περίπου το 1/4 των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τα οχήματα.

Η απροθυμία όμως της Γερμανίας, της Κίνας, αλλά και των Η.Π.Α, αν μη τι άλλο προσθέτει ένα σημαντικό τροχοπέδη στην υλοποίηση και εφαρμογή της συμφωνίας καθώς μιλάμε για τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο και τις μεγαλύτερες αγορές αυτοκινήτων παγκοσμίως!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube