Bubba Wallace: Το NASCAR, η (ψεύτικη) θηλιά και ο ρατσισμός [video]

Bubba Wallace: Το NASCAR, η (ψεύτικη) θηλιά και ο ρατσισμός [video]

Ο οδηγός του NASCAR τελικά δεν ήταν στόχος ρατσιστικής επίθεσης όπως αποκαλύπτει έρευνα του FBI.

Ο Bubba Wallace, οδηγός αγώνων στο NASCAR, έχει απασχολήσει τα αμερικανικά ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα ως ένθερμος υποστηρικτής στο κίνημα κατά του ρατσισμού αλλά και για την υπόθεση της "θηλιάς" που βρέθηκε στο γκαράζ του και οδήγησε σε έρευνα του FBI. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Ενεργή συμμετοχή στο κίνημα "Black Lives Matter"

Μετά από τη δολοφονία του αφροαμερικανού George Floyd από αστυνομικό που αναζωπύρωσε το κίνημα "Black Lives Matter" στις ΗΠΑ και οδήγησε σε μια περίοδο διαδηλώσεων και ταραχών, ο Bubba Wallace πήρε ξεκάθαρη θέση κατά του ρατσισμού. Ο αφροαμερικανός οδηγός μίλησε ανοιχτά για το θέμα και επέλεξε μια ειδική φορεσιά για το αγωνιστικό αυτοκίνητό του που απεικονίζει ένα λευκό και ένα μαύρο χέρι να κάνουν χειραψία με τις επιγραφές #BlackLivesMatter και "Compassion, Love, Understanding".

Εκτός από αυτές τις ενέργειες, ο Wallace βρήκε το θάρρος να ζητήσει από τη διοργάνωση του NASCAR να εξαφανίσει τις σημαίες της Συνομοσπονδίας από τις κερκίδες. Το εν λόγω σύμβολο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε μερίδα των οπαδών του NASCAR, όμως αποτελεί και μια υπενθύμιση της σκοτεινής πλευράς της ιστορίας των ΗΠΑ - ήταν η επίσημη σημαία της συνομοσπονδίας των έντεκα δουλοκτητικών πολιτειών μεταξύ 1861 και 1865. Τελικά από τις 10 Ιουνίου, το NASCAR ανακοίνωσε την απαγόρευση της χρήσης της σημαίας στις κερκίδες δικαιώνοντας τον Wallace και προκαλώντας την αντίδραση αρκετών οπαδών της σειράς.

Wallace car

Το περιστατικό με τη θηλιά

Στις 21 Ιουνίου ένα μέλος της ομάδας του Bubba Wallace εντόπισε στην πόρτα του γκαράζ τους ένα σχοινί που έμοιαζε έντονα με θηλιά, λίγο πριν τον αγώνα στην πίστα Talladega Superspeedway. Η θηλιά θεωρήθηκε ρατσιστικό σύμβολο μίσους και απειλή προς τον οδηγό, με την διοργάνωση του NASCAR να καταδικάζει με ανακοίνωσή του το περιστατικό. Σε μια συγκινητική ένδειξη υποστήριξης προς τον Wallace, οδηγοί και πληρώματα παρέλασαν μαζί του μέχρι τα πιτ.

Στις 23 Ιουνίου, η έρευνα του FBI κατέληξε στο συμπέρασμα πως η εν λόγω θηλιά δεν συνδέεται με ρατσιστικά κίνητρα καθώς όπως αποδεικνύεται από φωτογραφίες, βρισκόταν στο ίδιο σημείο από το φθινόπωρο του 2019. Μάλιστα, το περίεργα δεμένο σχοινί φάνηκε πως δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια λαβή για το κλείσιμο της πόρτας του γκαράζ.

Μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, μερίδα του κοινού κατηγόρησε τον οδηγό για υπερβολική αντίδραση στο περιστατικό ενώ κάποιοι μίλησαν για ένα καλοστημένο show που είχε στόχο την αυτοπροβολή και θυματοποίηση του Wallace.

Ο ίδιος ο Bubba Wallace εμφανίστηκε χθες στο ESPN λέγοντας πως νιώθει ανακούφιση που δεν ήταν στόχος ρατσιστικής επίθεσης όπως αρχικά είχε πιστέψει. Ο οδηγός παραδέχθηκε πως λόγω της κατάστασης όλα τα μέλη της ομάδας του βρίσκονται σε εγρήγορση όμως υπεραμύνθηκε τον συνεργάτη του που κατήγγειλε το περιστατικό. Όπως είπε, άσχετα με το αν τελικά προοριζόταν για αυτόν, το σχοινί είχε δεθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπει σε θηλιά ενώ σε όλα τα υπόλοιπα γκαράζ, η λαβή ήταν ένα απλό σχοινί κάτι που τους οδήγησε σε υποψίες. Τέλος, ευχαρίστησε το NASCAR και το FBI για την υποστήριξή τους όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό.

Δείτε τις δηλώσεις του Bubba Wallace στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube