Βαρύ πρόστιμο σε επιβάτη για... υπερβολική ταχύτητα!

Βαρύ πρόστιμο σε επιβάτη για... υπερβολική ταχύτητα!

Μπορείς να καταδικαστείς για υπερβολική ταχύτητα παρόλο που δεν οδηγούσες; Ναι, σύμφωνα με βελγικό δικαστήριο που διαπίστωσε ότι ο επιβάτης αυτοκινήτου που έτρεχε με 235 km/h ήταν… ηθικός αυτουργός.

Υπερβολική ταχύτητα

Η ελληνική νομοθεσία τιμωρεί την υπερβολική ταχύτητα στον δρόμο, αλλά μέχρι σήμερα, η καταστολή και η τιμωρία της αφορά μόνο τον οδηγό. Τον δράστη, με άλλα λόγια. 

Τα πράγματα είναι διαφορετικά στο Βέλγιο όπου η ενθάρρυνση και η υποκίνηση για υπερβολική ταχύτητας τιμωρούνται πλέον από τον νόμο. Από τις αρχές του 2023, οι κάτοχοι video που δημοσιεύoνται στα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να διωχθούν, ακόμη και για γεγονότα που δεν έχουν άμεση σχέση με την παράβαση της υπερβολικής ταχύτητας. Για παράδειγμα, αν ένας οδηγός υιοθετήσει στιλ οδήγησης που θεωρηθεί επικίνδυνο και αυτή του η ενέργεια ποσταριστεί στο web. 

Για υπερβολική ταχύτητα, στον οδηγό επιβλήθηκε πρόστιμο €1.600 και του αφαιρέθηκε η άδεια για τρεις μήνες, στο δε επιβάτη €2.000 και αφαίρεση αδείας για έναν χρόνο!

Υπερβολική ταχύτητα

Kαι αυτός ο βελγικός νόμος μπορεί προφανώς να επηρεάσει σε ένα πολύ ευρύ πλαίσιο, καθώς ένας άνδρας καταδικάστηκε από το αστυνομικό δικαστήριο του Saint-Nicolas για υπόθεση υπερβολικής ταχύτητας, παρόλο που δεν ήταν καν στο τιμόνι του αυτοκινήτου κατά το συμβάν. Πώς είναι δυνατόν; Ήταν επιβάτης σε αυτοκίνητο και «ενθάρρυνε τον ξάδερφό του που ήταν ο οδηγός να πάει γρήγορά επειδή την κοπέλα του στο πίσω κάθισμα την πονούσε το στομάχι της». Το αυτοκίνητο λοιπόν μετρήθηκε από την Αστυνομία στα 235 km/h και στους δύο άνδρες που κάθονταν εμπρός επιβλήθηκε βαρύτατο πρόστιμο.

Στον οδηγό λοιπόν επιβλήθηκε πρόστιμο 1.600 ευρώ και του αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης για τρεις μήνες. Στον δε επιβάτη επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ και του αφαιρέθηκε η άδεια για ένα χρόνο. 

Ως εκ τούτου, το βελγικό δικαστήριο έκρινε ότι η ευθύνη του επιβάτη ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του οδηγού στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πρόκειται φυσικά για ένα παράδοξο(;) τρόπο εξέτασης και απόδοσης των ευθυνών. Βάσει του οποίου ο υποκινητής, ο ηθικός αυτουργός αν θέλετε, καταδικάζεται βαρύτερα από τον δράστη. Εσείς τι λέτε; 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube