Akio Toyoda: Δεν είναι ρεαλιστικό να κυκλοφορούν αυτόνομα οχήματα στους δημόσιους δρόμους

Akio Toyoda: Δεν είναι ρεαλιστικό να κυκλοφορούν αυτόνομα οχήματα στους δημόσιους δρόμους

Ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, εξέφρασε τις ανησυχίες του αναφορικά με την ταχεία ανάπτυξη των αυτόνομων συστημάτων οδήγησης στα αυτοκίνητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ισχυρός άνδρας της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Akio Toyoda, εκφράζει ανοιχτά τις ανησυχίες του αναφορικά με τη χρήση αυτόνομων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους. Αυτή τη φορά μάλιστα αφορμή για τη νέα του τοποθέτηση στάθηκε ένα ατύχημα που έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων 2020. 

Τι συνέβη ακριβώς; Τα αυτόνομα οχήματα της Toyota, e-Palette, χρησιμοποιούνταν από τους αθλητές που λάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού χωριού. Ένα όμως από αυτά τα οχήματα χτύπησε ελαφρά έναν αθλητή με προβλήματα όρασης που κινούνταν πεζός στο ευρύτερο περιβάλλον των εν λόγω εγκαταστάσεων. Ευτυχώς δίχως να τον τραυματίσει σοβαρά, καθώς το αυτόνομο όχημα της Toyota κινούνταν με ταχύτητα που δε ξεπερνούσε τα 2 km/h. Το περιστατικό συνέβη στις 26 Αυγούστου και ο παραολυμπιονίκης αθλητής χαίρει άκρας υγείας.

toyota

Ο Toyoda έσπευσε μόλις πληροφορήθηκε το περιστατικό να ζητήσει αμέσως συγγνώμη αποσύροντας όλα τα αυτόνομα οχήματα που είχε προσφέρει η Toyota στην διοργάνωση. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι είναι καθόλου ρεαλιστικό τα αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης να λειτουργήσουν κανονικά και με ασφάλεια σε δημόσιους δρόμους» για να συμπληρώσει «Υπάρχει μεγάλη πίεση στους κατασκευαστές για το ποιος θα παρουσιάσει πρώτος ένα αυτόνομο όχημα επιπέδου 5. Θεωρώ, ότι δεν είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο τεράστιο βήμα». 

Η Toyota βέβαια διερεύνησε τάχιστα τα αίτια που προκάλεσαν το εν λόγω ατύχημα στον αθλητή των Παραολυμπιακών Αγώνων και προχώρησε άμεσα σε μια σειρά αλλαγών στο λογισμικό του αυτόνομου μοντέλου της, εξοπλίζοντας το με ένα δεύτερο back-up πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης προκειμένου να είναι σε θέση να λειτουργεί με ασφάλεια εφόσον κάποιο από τα συστήματα του οχήματος υποστεί οποιαδήποτε βλάβη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube