AirCar: Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα παραγωγής είναι εδώ [video]

AirCar: Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα παραγωγής είναι εδώ [video]

Το AirCar αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στα ιπτάμενα αυτοκίνητα παραγωγής.

Εδώ και δεκαετίες η ιδέα των ιπτάμενων αυτοκινήτων εξιτάρει πολλούς συνδυάζοντας γη και ουρανό σε μία συσκευασία. Πολλοί έχουν προσπαθήσει ανά τα χρόνια με επιτυχία ή χωρίς να δώσουν σάρκα και οστά στο όνειρο αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι το εγχείρημα είναι άκρως δύσκολο καθώς οι κατασκευές πρέπει να ικανοποιήσουν τους κανονισμούς ενός αυτοκινήτου και ενός αεροπλάνου ταυτόχρονα.

AirCar

Το ΑirCar αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου παραγωγής. Κατάγεται από τη Σλοβακία και πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το 2020. Σήμερα, και μετά από περισσότερες από 70 ώρες πτήσης το AirCar απέκτησε το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από τις εγχώριες αρχές.

Σύμφωνα με τον Stefan Klein, εφευρέτη και επικεφαλής εξέλιξης του AirCar, «η πιστοποίηση αποτελεί εισιτήριο για τη μαζική παραγωγή του». Επιπλέον, ο Anton Zajac, συνιδρυτής του project δήλωσε ότι «το AirCar μας απογειώνει στην άλλη διάσταση εκεί που ο δρόμος συναντά τον ουρανό».

AirCar

Κινείται από έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 1,6 λίτρων της BMW, απόδοσης 142 PS. Για την μετατροπή του από αεροπλάνο σε αυτοκίνητο και αντίστροφα χρειάζονται μόλις 2 λεπτά και το πάτημα ενός κουμπιού. Η τελική του ταχύτητα στο έδαφος είναι 160 km/h, ενώ στον αέρα ταξιδεύει με 180 km/h. 

Το AirCar ίσως αποτελεί την πρώτη δημιουργία στο είδος της, η οποία έχει τα προσόντα να μπει στη γραμμή παραγωγής. To μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι μας θα θέλαμε μετά από δεκάδες προσπάθειες και πολλές δεκαετίες το ιπτάμενο αυτοκίνητο να γίνεται πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube