Ιπτάμενο αυτοκίνητο με κινητήρα BMW, πετάει ανάμεσα σε δύο πόλεις στη Σλοβακία [video]

Ιπτάμενο αυτοκίνητο με κινητήρα BMW, πετάει ανάμεσα σε δύο πόλεις στη Σλοβακία [video]

Καταναλώνει απλή βενζίνη από το πρατήριο της... γειτονιάς και χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά να μετατραπεί από αυτοκίνητο σε αεροπλάνο. 

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα δεν είναι μια νέα ιδέα. Ωστόσο, λίγα από αυτά που κατά καιρούς σχεδιάστηκαν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν μια πτήση. Ανάμεσα σε αυτά είναι και αυτό της Klein Vision που έχοντας στα πηδάλια (ή το τιμόνι αν προτιμάτε) τον καθηγητή Stefan Klein και τον συνιδρυτή της εταιρείας Anton Zajac, πραγματοποίησε στις 28 Ιουνίου μια πτήση 35 λεπτών από τη Nitra στην Bratislava της Σλοβακίας, σημειώνοντας την 142η επιτυχημένη του προσγείωση. 

Σε αντίθεση με άλλα ιπτάμενα αυτοκίνητα που έχουμε δει στο παρελθόν, το AirCar μπορεί να μετατραπεί από αυτοκίνητο σε αεροπλάνο σε λιγότερο από τρία λεπτά. Τα φτερά και η ουρά του μπορούν να αναπτυχθούν ή να  αποσυρθούν, μετατρέποντας έτσι πλήρως την κατασκευή από ένα «σπορ αυτοκίνητο» σε ένα τέλειο αεροσκάφος. Ωστόσο, το AirCar δεν είναι έτοιμο για το γκαράζ σας, καθώς χρειάζεται ακόμα έναν διάδρομο αεροδρομίου για να πετάξει.

aircar

Υπάρχουν δύο πρωτότυπα του AirCar. Λειτουργώντας με κανονικό καύσιμο αντλίας, το Prototype 1 φορά κινητήρα BMW 160 ίππων. Έχει ολοκληρώσει πάνω από 40 ώρες δοκιμαστικών πτήσεων υπό την επίβλεψη της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. Έχει ήδη πετάξει σε ύψος έως και 8.200 ποδών (2.500 μέτρα) και έχει επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 118 μιλίων (190 km/h).

air

Το δεύτερο, το Ρrototype 2, φέρει κινητήρα 300 ίππων, έχει λάβει την πιστοποίηση αεροσκάφους EASA CS-23 με άδεια κυκλοφορίας M1. Έχει έλικα μεταβλητού βήματος και αναμένεται να έχει μέγιστη ταχύτητα 186 mph (300 km/h) με εύρος πτήσης τα 621 μίλια (1.000 km).

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία που το AirCar θα μας δώσει μια έκδοση παραγωγής, αλλά όπως φαίνεται αυτή δεν θα αργήσει και πολύ...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube