ADAC: Τα 7θέσια αυτοκίνητα είναι επικίνδυνα [video]

ADAC: Τα 7θέσια αυτοκίνητα είναι επικίνδυνα [video]

Κινδυνεύουν σοβαρά οι επιβάτες της τρίτης σειράς καθισμάτων σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης, υποστηρίζει η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC.

Η μόδα των 7θέσιων αυτοκινήτων όλο και επεκτείνεται, με την τρίτη σειρά καθισμάτων να κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλά μοντέλα.

Ωστόσο, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, οι επιβάτες που θα επιλέξουν να καθίσουν εκεί δεν πρέπει -σύμφωνα με την ADAC- να αισθάνονται και τόσο ασφαλείς. Η γερμανική λέσχη μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου διότι σε πολλές περιπτώσεις στις δύο αυτές «συμπληρωματικές» θέσεις επιλέγουμε (λόγω του μεγέθους τους) να βάζουμε παιδιά.

Για να πιστοποιήσει τα λεγόμενά της η ADAC  προχώρησε σε μια οπίσθια δοκιμή πρόσκρουσης με ταχύτητα 60 km/h, χρησιμοποιώντας το Fiat 500 Living. Από τη μελέτη των δεδομένων της δοκιμής προέκυψε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού των δύο πίσω επιβατών, κυρίως στον αυχένα, ειδικά αν το αυτοκίνητο που θα πέσει πίσω από το 7θέσιο είναι μεγάλου μεγέθους (π.χ. SUV). Κι αυτό διότι πρώτον το μέγεθος των δύο πίσω καθισμάτων δεν είναι το κανονικό και δεύτερον διότι η απόσταση της πίσω πόρτας από την πλάτη των συγκεκριμένων καθισμάτων είναι πάρα πολύ μικρή και η ενέργεια της πρόσκρουσης δεν προλαβαίνει να απορροφηθεί. 

Ο κίνδυνος μειώνεται όσο η απόσταση της πίσω πόρτας από την πλάτη των πίσω καθισμάτων μεγαλώνει, αλλά αυτό συμβαίνει μόνον σε μεγάλα 7θέσια. Για το λόγο αυτό, η ADAC συστήνει η πίσω σειρά καθισμάτων να χρησιμοποιείται όταν αυτό είναι απαραίτητο, κάτι που καθιστά πολλά από τα 7θέσια μοντέλα σχεδόν άχρηστα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη χρήση τους. 

Αναμένεται η απάντηση των κατασκευαστών. Εως τότε, δείτε το video από τη δοκιμή πρόσκρουσης της ADAC.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube