Αβέβαιο το μέλλον της συμμαχίας Renault-Nissan μετά τη σύλληψη του Ghosn

Αβέβαιο το μέλλον της συμμαχίας Renault-Nissan μετά τη σύλληψη του Ghosn

Βγαίνουν στην επιφάνεια oι διαφορές που προσπαθούσε να εξισορροπήσει ο συλληφθείς μάνατζερ. 

Αβέβαιο το μέλλον της συμμαχίας Renault-Nissan μετά τη σύλληψη του Carlos Ghosn. Το θέμα δεν έχει να κάνει με τις κατηγορίες αυτές καθαυτές αλλά με την στάση που κρατούν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Nissan από τη μια, που εμφανίζονται διχασμένα για το αν θα πρέπει να απολυθεί ο Ghosn, και από την άλλη με τη στάση που κράτησε η Renault. 

Σε μια κρίσιμη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Nissan Motor Co. που έχει οριστεί για την Πέμπτη το απόγευμα στην Ιαπωνία, κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία επιμένουν πως θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση για την αποπομπή Ghosn. Οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζουν πως οι όποιες αντικρουόμενες απόψεις είχαν να κάνουν με την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την έρευνα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν άλλωστε και στο Παρίσι όπου το διοικητικό συμβούλιο της Renault εγκατέστησε νέα προσωρινή ηγεσία, αλλά διατηρούσε επίσημα το Ghosn στη θέση του, επικαλούμενο το τεκμήριο της αθωότητας, έως ότου γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές της υπόθεσης. 

Διεθνείς αναλυτές υπενθυμίζουν πως η έρευνα διεξήχθη από τη Nissan, καθώς καλύπτει φερόμενες οικονομικές παραβάσεις που συνδέονται κυρίως με την Ιαπωνία και ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan Hiroto Saikawa ήταν η κινητήρια δύναμη της έρευνας. Η γαλλική πλευρά, εν τω μεταξύ, που είχε μείνει στο σκοτάδι, σύρθηκε επί της ουσίας να πάρει την απόφαση που πήρε, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η συμμαχία κινδυνεύει. 

Στο παρασκήνιο της υπόθεσης εκφράζονται ανησυχίες για τον αν ο Ghosn έπεσε θύμα διαμάχης επιγόνων στη Nissan κάτι βέβαια που ο Saikawa αρνήθηκε κατηγορηματικά. 

Η κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης

Η εξασφάλιση ομόφωνης απόφασης για την απόλυση του Ghosn θεωρείται δύσκολη, διότι διευθυντικά στελέχη της Nissan που εργάζονταν στη Renault δεν μπορούν θα υποστηρίξουν την απόλυση μέχρι να καταστούν σαφείς οι κατηγορίες κατά του Ghosn. Αυτά τουλάχιστον υπογραμμίζουν όσοι γνωρίζουν καλά τους συσχετισμούς και τις τάσεις μέσα στο ΔΣ της Nissan. 
Η διαδικασία προβλέπει μυστική ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί με απλή απλή πλειοψηφία. Το διοικητικό συμβούλιο έχει κάνει γνωστό πως δεν θα ονομάσει κανένα νέο μέλος για να αντικαταστήσει τον Ghosn ή τον Kelly.

Τσουνάμι παρενεργειών

Η σύλληψή του Ghosn έχει σκιάσει όχι μόνο την καριέρα ενός από τους πιο επιφανείς χαρακτήρες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Έχει επίσης οδηγήσει σε εικασίες ότι θα οδηγήσει σε μια τεκτονική μετατόπιση τη μεγαλύτερη εταιρική σχέση αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο. Και αυτό διότι η δομή έχει ήδη αμφισβητηθεί στην Ιαπωνία καθώς ενώ η Nissan ξεπερνά την Renault στις πωλήσεις και κέρδη, η Renault κατέχει ποσοστό συμμετοχής 43% στην Nissan, η οποία κατέχει το 15% της Renault - και δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Η Nissan έχει από καιρό υπογραμμίσει πως θεωρεί τον γαλλικό ρόλο στη συμμαχία «υπερμεγέθη» και μάλιστα ο Saikawa έκανε αναφορά σε αυτή την αντιληπτή ανισορροπία κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα αργά τη νύχτα. Η γαλλική πλευρά, αντίθετα, ήταν πρόθυμη να διατηρήσει - αν δεν εντατικοποιήσει - τη σχέση. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρική σχέση θα συνεχιστεί. Ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Renault, το κράτος είναι «εντελώς συνδεδεμένο με τη συμμαχία της Renault και της Nissan», είπε.

Ο «υπηρεσιακός» Διευθύνων Σύμβουλος της Renault Thierry Bollore δήλωσε ότι «η συμμαχία είναι ζωτικής σημασίας για τη Renault και θα εξασφαλίσουμε πλήρη συνέχεια με τους εταίρους μας».

Ο ίδιος ο Ghosn ήθελε διακαώς τη συγχώνευση της Nissan και της Renault, μια κίνηση που θα δημιουργούσε ένα αντίπαλο δέος στην Volkswagen AG και την Toyota Motor Corp. για τον τίτλο της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως.

Δείτε ακόμη για την υπόθεση Carlos Ghosn

O Thierry Bolloré νέος διευθύνων σύμβουλος στη Renault

Αντιμέτωπος με φυλάκιση έως και 10 ετών ο Carlos Ghosn

Nέες αποκαλύψεις για τις οικονομικές ατασθαλίες του Carlos Ghosn

Carlos Ghosn: Εγκαταλείπει τη Renault; Τι θα γίνει με τη Συμμαχία;

Nissan: Ο Ghosn έχει αποκρύψει εισοδήματα άνω των 88,7 εκατ. δολαρίων

Carlos Ghosn: Από την προεδρία της Renault-Nissan στη σύλληψη και απόλυση

H Nissan απολύει τον Ghosn – Συνελήφθη και ανακρίνεται από τις ιαπωνικές Αρχές

Ο Carlos Ghosn κινδυνεύει να συλληφθεί στην Ιαπωνία

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube