To 47% των νέων μοντέλων που παρουσιάστηκαν το 2022 ήταν από την Κίνα

To 47% των νέων μοντέλων που παρουσιάστηκαν το 2022 ήταν από την Κίνα

Από τα 131 νέα αυτοκίνητα που παρουσιάστηκαν το 2022 στο παγκόσμιο αυτοκινητικό στερέωμα, τα 62 προέρχονταν από την Κίνα.

Οι Κινέζοι δεν έρχονται αλλά είναι ήδη εδώ! Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως για τα αυτοκίνητα, η πρώτη σε πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων, ενώ όπως αποδεικνύουν και οι σχετικές μελέτες και η νέα μεγάλη παραγωγός, αφού το 47% των νέων μοντέλων που παρουσιάστηκαν μέσα στη χρονιά, προέρχονταν από Κινέζους κατασκευαστές. 

Συνολικά, μέσα στο 2022 παρουσιάστηκαν παγκοσμίως 131 νέα αυτοκίνητα. Σε αυτόν φυσικά τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται τα facelift, οι νέες εκδόσεις κτλ. Μιλάμε αποκλειστικά, για brand new αυτοκίνητα. 

china

Από αυτά λοιπόν τα 131 νέα μοντέλα, τα 62 ήταν... made in China. Που σημαίνει ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές αντιπροσωπεύουν το 47% του συνόλου των νέων παρουσιάσεων.

Κατά μέσο όρο η κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία παρουσιάζε πέντε νέα μοντέλα κάθε μήνα, με τη SAIC να είναι ο κατασκευαστής με τις περισσότερες «πρεμιέρες» (10 νέα μοντέλα) και τις Geely και Great Wall να ακολουθούν με 8 και 6 αντίστοιχα νέες προτάσεις. 

toyota

Ο όμιλος Toyota ωστόσο (Toyota, Lexus, Daihatsu) είναι ο κατασκευαστής με τις περισσότερες παρουσιάσεις νέων μοντέλων το 2022. Οι Ιάπωνες έριξαν στην παγκόσμια αγορά 11 νέα μοντέλα εκ’ των οποίων τα τέσσερα ήταν SUV.

Δεύτερη βρέθηκε η SAIC, με συνολικά 10 νέα μοντέλα καθώς και η General Motors (Buick, Cadillac, Chevrolet και GMC). Η τρίτη πιο «παραγωγική» αυτοκινητοβιομηχανία ήταν η Honda με οκτώ νέες προτάσεις.

Ο όμιλος Stellantis όπως και το VW Group προχώρησαν στην παρουσίαση 6 νέων μοντέλων, με τις BMW και Mercedes-Benz να ρίχνουν στην αγορά από τέσσερις νέες προτάσεις έκαστη. Τέλος, Suzuki, Ford, και Hyundai αρκέστηκαν στην παρουσίαση τριών νέων μοντέλων.

Όπως αναμενόταν, τα SUV μοντέλα κυριάρχησαν φθάνοντας το 51% των νέων αυτοκινήτων που αποκαλύφθηκαν το 2022. Αρκετά βέβαια ήταν και τα σεντάν (τετράθυρα, τετράθυρα κουπέ κ.α.) ωστόσο, από τα 23 νέα μοντέλα που παρουσιάστηκαν, τα 12 από αυτά ήταν διαθέσιμα μόνο στην Κίνα. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube