1.850 φορές πιο επιβλαβή τα λάστιχα από τα καυσαέρια!

1.850 φορές πιο επιβλαβή τα λάστιχα από τα καυσαέρια!

Έρευνα, απέδειξε ότι τα λάστιχα των αυτοκινήτων ρυπαίνουν 1.850 φορές περισσότερο από τα καυσαέρια των κινητήρων! Και δη αυτά των μεγάλων ηλεκτρικών SUV…

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες τα τελευταία χρόνια χορεύουν στον ρυθμό των ρύπων! Οι κατασκευαστές προσπαθούν να μειώσουν τον μέσο όρο των βλαβερών εκπομπών καυσαερίων του στόλου των οχημάτων τους με νέα τεχνολογικά συστήματα, αλλά κυρίως μέσω της διασύνδεσης των μοντέλων τους... με την πρίζα. Υπάρχει όμως ένα ακόμη μεγάλος, ίσως και μεγαλύτερος ανθυγιεινός υπαίτιος στα αυτοκίνητα και αυτός είναι τα λάστιχα -μαζί και τα σωματίδια από τα φρένα.

Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα της Emissions Analytics, η μόλυνση από τα λάστιχα των αυτοκινήτων είναι 1.850 φορές περισσότερη και πιο επιβλαβής για την υγεία από τα καυσαέρια!

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά SUV με μεγάλα λάστιχα και μεγάλο βάρος δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την κατάσταση.

Λάστιχα

Η γόμα των ελαστικών, η ποιότητα των δρόμων αλλά και η πληθώρα «φθηνών» προιόντων αμφιβόλου ποιότητας που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον και στην υγεία μας.

«Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα και προσοχή το οικολογικό αποτύπωμα των ελαστικών αλλά και των φρένων», δήλωσε ο Richard Lofthouse, επικεφαλής ερευνών στην εταιρεία Emission Analytics.

«Οι έρευνες μας απέδειξαν ότι τα ελαστικά και τα φρένα είναι σε θέση να μολύνουν 1.850 φορές περισσότερο την ατμόσφαιρα από τις εκπομπές καυσαερίων ενός αυτοκινήτου με θερμικό κινητήρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Lofthouse. 

Για να συμπληρώσει, «το παράδοξο είναι ότι ενώ τα τελευταία χρόνια το βάρος των εταιρειών έχει πέσει στη μείωση των καυσαερίων, εξελίσσοντας αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, έχει αγνοηθεί εντελώς ή έστω δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή, στο νευραλγικό κομμάτι των ελαστικών. Είναι βέβαιο, πως εάν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα στο μέλλον».

»Πρέπει άμεσα να διατεθούν στην αγορά τα λάστιχα νέας τεχνολογίας που έχουν στα ράφια τους οι εταιρείες, σε τιμές όμως προσιτές ώστε να μπορούν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι κατασκευαστές να εξοπλίσουν με αυτά τα αυτοκίνητά τους. Αυτά τα λάστιχα κατασκευάζονται από οικολογικά υλικά, διαθέτουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι 100% ανακυκλώσιμα»​​​​​​​.

»​​​​​​​Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η συνθήκη. Δεδομένου ότι το βάρος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων -τα οποία είναι αναμφίβολα η νέα τάση στον αυτοκινητικό χάρτη- είναι μεγάλο, η λύση αυτή φαντάζει μονόδρομος. Με τα νέας γενιάς λάστιχα και το σύστημα ανάκτησης της ενέργειας μέσω του one-pedal στα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσε σίγουρα να βελτιωθεί αισθητά η ρύπανση του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας έτσι σε ένα πιο υγιές κλίμα για εμάς και τον πλανήτη μας». 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube