Verne, έρχεται το αυτόνομο robotaxi του Mate Rimac [video]

Verne, έρχεται το αυτόνομο robotaxi του Mate Rimac [video]

Verne, η επόμενη σύλληψη του Mate Rimac δεν περιλαμβάνει οδηγική απόλαυση. Τουλάχιστον όχι με την ερμηνεία που της δίναμε έως σήμερα.

Mate Rimac, ένας 36χρονος που αυτή τη στιγμή κατασκευάζει το ταχύτερο ηλεκτρικό hypercar του πλανήτη. Που αποτελεί πλέον CEO της Bugatti και που ήδη ετοιμάζει το επόμενο χτύπημά του με το Verne, ένα αυτόνομο robotaxi. Ένας Elon Musk από την Κροατία.

Η νέα του εταιρεία robotaxi, η Verne, αναμένεται να αρχίσει τις κούρσες το 2026. Υπόσχεται ότι πλέον όλο και λιγότεροι θα χρειάζονται την κατοχή ενός αυτοκινήτου, με τους πελάτες να απολαμβάνουν μια πραγματικά αγχολυτική εμπειρία.

Γιατί να έχεις στην κατοχή σου ένα αυτοκίνητο που είναι παρκαρισμένο τις 23 ώρες του 24ώρου;

Verne

Το robotaxi Verne θα μας μεταφέρει από το σημείο Α στο Β με αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4. Τίποτα το συναρπαστικό σε αυτό. Ωστόσο, όλο το κλειδί είναι μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στους επιβάτες να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, τον ήχο, τον φωτισμό, το επίπεδο της άνεσης και το άρωμα του οχήματος πριν καν καταφτάσει για να τους παραλάβει.

Χαρίζοντας μια οικειότητα σε κάθε μετακίνηση με το Verne, ώστε να νομίζουμε ότι είμαστε μέσα σε κάτι εντελώς προσωπικό, παρότι προφανώς το  αυτόνομο robotaxi δεν θα μας ανήκει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ετοιμάζονται τα πρώτα Hyundai Ioniq 5 Robotaxi

Η εταιρεία σχεδίασε το Verne από μέσα προς τα έξω, μεγιστοποιώντας τον χώρο για τα πόδια, με τον Rimac να ισχυρίζεται ότι είναι «περισσότερος από μιας Rolls-Royce». Χωράει μόνο δύο άτομα, επειδή τα στατιστικά αποκάλυψαν ότι το 90% των διαδρομών με ταξί έχουν το πολύ δύο επιβάτες. Έχει όμως ευρύχωρο πορτμπαγκάζ.

Verne

Οι επιβάτες θα κάθονται μπροστά από μια οθόνη 43 ιντσών που θα παρέχει διάφορα είδη ψυχαγωγίας ή πληροφορίες για τη διαδρομή. Το όχημα δεν θα διαθέτει τιμόνι και πεντάλ, αλλά υπάρχει ένας φυσικός διακόπτης μεταξύ των καθισμάτων που μπορεί να ακινητοποιήσει το όχημα. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Amazon κάνει την επανάσταση με το robotaxi Zoox [video]

Ένα ζωτικό μέρος των προσπαθειών της εταιρείας για καθιέρωση θα είναι το «Mothership», ένας χώρος όπου τα οχήματα θα επαναφορτίζονται, θα επιθεωρούνται και θα καθαρίζονται καθημερινά. Οι αναπόφευκτες φθορές θα ελαχιστοποιηθούν με τη χρήση υλικών που θα είναι ανθεκτικά στην κακομεταχείριση.

Verne

Από τη στιγμή που θα οδηγείται αυτόνομα κι όχι από άνθρωπο, δεν υπάρχει λόγος για υαλοκαθαριστήρες και πλευρικούς καθρέφτες. Όλη τη χαμαλοδουλειά θα αναλαμβάνει μια πλειάδα από ενσωματωμένες κάμερες, ραντάρ και συστήματα LIDAR.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Luminar Iris lidar: Το επόμενο βήμα σε αυτονομία και ασφάλεια

Το Verne θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στους δρόμους του Ζάγκρεμπ το 2026, προτού επεκταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν σχέδια για εξάπλωση σε όλο τον κόσμο κι η εταιρεία κατασκευάζει ήδη την πρώτη της μονάδα παραγωγής στην Κροατία.

Verne

Ονοματοδότης; Μα βέβαια ο Ιούλιος Βερν, γνωστός από τα μυθιστορήματά του Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (1864), 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα (1870) και Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες (1873). 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube