Η Amazon κάνει την επανάσταση με το robotaxi Zoox [video]

Η Amazon κάνει την επανάσταση με το robotaxi Zoox [video]

Οι πρώτες δοκιμές του robotaxi Zoox στην Καλιφόρνια έγιναν δίχως κανέναν απρόοπτο.

Λίγες μόλις ημέρες πριν, στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο έκανε τις πρώτες του βόλτες ένα περίεργο αυτοκινούμενο όχημα. Πρόκειται για ένα robotaxi το οποίο έχει εξελίξει η θυγατρική της Amazon, Zoox.

Η Καλιφόρνια είναι μια φιλική πολιτεία στην αυτόνομη κίνηση και πολλές εταιρείες έχουν κάνει εκεί δοκιμές των οχημάτων τους. Ωστόσο πολλές από αυτές έμειναν στα σπάργανα σε αντίθεση με την Amazon που εξέλιξε και έχει έτοιμο το δικό της αντίστοιχο όχημα. 

To Zoox μπορεί να μεταφέρει τόσο εμπορεύματα όσο και επιβάτες. Τα πρώτα μάλιστα φορτώνονται στο Zoox δίχως την ανθρώπινη παρέμβαση με ένα ειδικό (πάντα συμβατό με το όχημα) σύστημα. 

H δοκιμαστική βόλτα του Zoox στους δρόμους της Καλιφόρνιας ολοκληρώθηκε δίχως κανένα απρόοπτο και σε αυτήν δεν μεταφέρθηκαν εμπορεύματα αλλά επιβάτες που ήταν υπάλληλοι της εταιρείας. 

Αμέσως μετά, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είπε πως η Zoox έφερε πιο κοντά στην πραγματική ζωή την εμπορευματοποιημένη υπηρεσία robotaxi για το ευρύ κοινό.

Amazon Zoox

Τι είναι όμως αυτό το αυτοκινούμενο όχημα της Amazon; Καταρχήν δεν έχει θέση οδηγού. Μπορεί να μεταφέρει είτε εμπορεύματα, είτε τέσσερις επιβάτες που κάθονται ανά δύο αντικρυστά. Για την προστασία τους διαθέτει ισάριθμους ανεξάρτητους αερόσακους. Μπορεί να κινηθεί αμφίδρομα τόσο προς τα εμπρός όσο και προς τα πίσω, ενώ διαθέτει και τετραδιεύθυνση.

Η τελευταία του επιτρέπει να παρκάρει ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα δίχως να κάνει την τυπική διαδικασία παρκαρίσματος. Απλά στρέφει κάθετα όλους τους τροχούς και μπαίνει στη θέση του. Όλες οι λειτουργίες του ελέγχονται ηλεκτρονικά.

Παρά τις μικρές του διαστάσεις (μήκος 3.627 mm), το Zoox ζυγίζει 2.450 kg, λόγω της τεράστιας μπαταρίας του που έχει χωρητικότητα 133 kWh. Χάρη σε αυτήν, το ηλεκτρικό όχημα μπορεί να κινείται για 16 ώρες χωρίς στάσεις για φόρτιση, εξυπηρετώντας κόσμο σαν αυτόνομο ταξί. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 120 km/h ενώ ο συνδυασμός από κάμερες και αισθητήρες με περιμετρική όραση, το καθιστούν ιδιαίτερα ασφαλές. Τέλος, υπάρχει και σύστημα επαναφόρτισης των μπαταριών από το φρενάρισμα. 

Η Amazon δεν έχει ακόμη δώσει περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, αλλά πηγές της εταιρείας αναφέρουν πως το Zoox δεν θα χρειαστεί άλλες σημαντικές διαφοροποιήσεις για να βγει στη μαζική παραγωγή και κυκλοφορία. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube