Ανέκδοτο, το Toyota GR Yaris κοστίζει στη Γαλλία σχεδόν €110.000

Ανέκδοτο, το Toyota GR Yaris κοστίζει στη Γαλλία σχεδόν €110.000

Να κλάψεις ή να γελάσεις; Η γαλλική φορολογία υπερδιπλασιάζει την τιμή του Toyota GR Yaris.

Toyota GR Yaris

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Το Toyota GR Yaris κοστίζει στη γαλλική αγορά σχεδόν €110.000, περίπου διπλάσια τιμή από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Μεταξύ των οποίων κι η δική μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή στη Γαλλία υπάρχει μια κλιμακωτή επιβάρυνση ανάλογα με τους ρύπους, η οποία εκτοξεύει την τιμή του Toyota GR Yaris σε εξαψήφια επίπεδα.

Με τιμή αντιπροσωπείας κάτω από €50 χιλιάρικα, η γαλλική κυβέρνηση επιβάλλει περιβαλλοντικό φόρο που φτάνει έως τα €60.000 στο δύσμοιρο Toyota GR Yaris

Μέχρι τα 117 gr CO2, οι νέες ταξινομήσεις δεν επιβαρύνονται με επιπλέον κόμιστρο. Από εκεί και πάνω, αρχίζει μια κλιμακωτή που αυξάνεται ανά επιπλέον gr και φτάνει έως τα €60.000 για όποιο μοντέλο ξεπερνά τα 193 gr CO2.

Toyota GR Yaris

Η επίσημη τιμή που ορίζει η γαλλική αντιπροσωπεία είναι €46.300 για το Toyota GR Yaris που είναι εξοπλισμένο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Στα €48.800 τιμολογείται η νέα έκδοση με το αυτόματο σασμάν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νέα συλλεκτική έκδοση Toyota GR Yaris WRC Special Edition

Τιμές συμβατές με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη δηλαδή. Καθώς όμως το χειροκίνητο εκπέμπει 190 gr CO2 ανά χιλιόμετρο, η τιμή του προσαυξάνεται κατά €45.990, οπότε ο αγοραστής θα κληθεί να πληρώσει €92.290.

Toyota GR Yaris

Το δε αυτόματο, που είναι πιο ρυπογόνο κι εκπέμπει 210 gr ανά χιλιόμετρο, ανήκει στην ανώτατη κατηγορία των άνω των 193 gr, οπότε «καπελώνεται» τα €60 χιλιάρικα. Τουτέστιν, η τιμή του εκτοξεύεται στα €108.800.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ειδικές εκδόσεις του Toyota GR Yaris με διαπιστευτήρια WRC

Αν κι είμαστε αναμφισβήτητα θαυμαστές του ιαπωνικού μοντέλου, πρέπει να ομολογήσουμε ότι η τιμή είναι εκτός πραγματικότητας. Αν δεν πιστεύετε τις απίστευτες προσαυξήσεις που χρεώνει το γαλλικό κράτος στα νέα μοντέλα, δείτε και μόνοι σας τον αναλυτικό πίνακα.

Toyota GR Yaris

Η παράλογη επιβάρυνση καθίσταται ακόμα πιο απεχθής και δυσκολοχώνευτη από τη στιγμή που δεν πρόκειται για χρήματα που αντιστοιχούν σε ανώτερη τεχνολογία κι επιδόσεις. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τέλη κυκλοφορίας 2024, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Αλλά σε «κερατιάτικα» που κατευθύνονται κατευθείαν στον κρατικό κορβανά. Κάτι ξέρουμε κι εμείς, που τόσα χρόνια υπομένουμε παράλογα φοροεισπρακτικά μέτρα. Την υψηλή φορολογία στα καύσιμα, τα ληστρικά τέλη κυκλοφορίας για τα παλιότερα μοντέλα και τον φόρο πολυτελείας σύμφωνα με τη χωρητικότητα του κινητήρα.

Toyota GR Yaris

Και βέβαια, οι Γάλλοι ουσιαστικά αποκλείονται αυτομάτως από όλα τα σπορ θερμικά μοντέλα, αφού μόνο στις εξωτικές κατασκευές που απευθύνονται σε βαθιές τσέπες δεν κάνουν ιδιαίτερη διαφορά τα €60 χιλιάρικα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube